skip to Main Content
Campagne voor autonome verkiezingen Andalusië in volle gang
123rf

Campagne voor autonome verkiezingen Andalusië in volle gang

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

SEVILLA – De politieke partijen zijn op vrijdag officieel begonnen met de campagne voor de autonome verkiezingen die vervroegd op 2 december gaan plaatsvinden in heel Andalusië. De voorspellingen zeggen dat de PSOE, de socialistische partij die al 40 jaar aan de macht is in deze regio, opnieuw de verkiezing zal gaan winnen.

Al weken voordat de officiële campagne begon werd er al onofficieel strijd gevoerd tussen de politieke partijen en politieke leiders waarbij de verwijten (soms persoonlijk) over en weer vlogen. Met name de PP voert een harde campagne dit keer en wil alles op alles zetten om de PSOE van de troon te stoten.

In feite zijn er vier grote partijen, te weten de PSOE met de huidige regiopremier Susana Díaz aan het hoofd, de PP met Juanma Moreno als lijsttrekker, Juan Martín van de oranje gekleurde Ciudadanos en Teresa Rodríguez van Adelante Andalucía (Podemos-IU).

De verkiezingscampagne is op 16 november middernacht (donderdag op vrijdag) begonnen en duurt tot middernacht 1 december. Op 2 december zijn de verkiezingen waarna het nieuwe regionale parlement in theorie op 27 december aan de slag kan.

Voorspelling

De voorspellingen van het Centro de Investigaciones Sociológicos (CIS) liet op 15 november zien dat de PSOE opnieuw de verkiezingen zal gaan winnen met 37,41% van de stemmen, goed voor 45-47 zetels in het Andalusische parlement.

Als tweede eindigt Adelante Andalucía (Podemos) met 19,43% van de stemmen (20 zetels) gevolgd door de PP met 18,66% van de stemmen (20-22 zetels) en Ciudadanos met 18,55% van de stemmen (20-22 zetels).

Waarom vervroegde verkiezingen

De reden voor deze vervroegde autonome verkiezingen in Andalusië is omdat de regering niet meer stabiel is nadat de politieke partijen PSOE en Ciudadanos hun samenwerking hebben verbroken. Daardoor kunnen de regionale begrotingen voor 2019 niet goedgekeurd worden.

Daarnaast wil de actuele regionale premier geen lange verkiezingscampagne en wil Susana Díaz dat de autonome verkiezing niet te dicht in de buurt van de gemeente en Europese verkiezingen plaatsvinden, die gepland staan voor zondag 26 mei 2019.

Andaluces

In totaal mogen er 6,5 miljoen inwoners van Andalusië naar de stembus op 2 december. 242.820 van hen woont in het buitenland. Andalusië is de autonome deelstaat van Spanje met de meeste inwoners, te weten 8,4 miljoen en heeft daarnaast het grootste parlement met 109 zetels.

60% van alle stemmers concentreert zich in de provinciale hoofdsteden zoals Sevilla, Málaga en Granada of in steden met meer dan 100.000 inwoners, het merendeel langs de kust. De rest van de deelstaat woont in de binnenlanden van Andalusië wat goed is voor 40% van de stemmen waar de PSOE-partij gedurende jaren praktisch een monopoliepositie heeft wat betreft stemmers.

Mogen buitenlanders ook stemmen?

Buitenlandse inwoners die wel ingeschreven staan maar geen Spaanse nationaliteit hebben mogen niet meestemmen met de autonome/regionale verkiezingen in Spanje. Buitenlanders die ingeschreven staan bij de gemeente mogen wel meestemmen met de gemeente en Europese verkiezingen op 26 mei 2019.

Landelijke verkiezingen

De verkiezingen in Andalusië zijn voor de politieke partijen altijd erg belangrijk geweest aangezien deze als voorbode voor de landelijke verkiezingen gezien kunnen worden. De verkiezingen in heel Spanje staan vooralsnog gepland voor half 2020 (tussen 1 juni en 26 juli, datum nu nog onbekend).

De kans is echter groot dat deze landelijke verkiezingen eerder gehouden worden mochten Pedro Sánchez en zijn PSOE-partij die dankzij een motie van wantrouwen de macht van de PP en Rajoy hebben overgenomen in juni 2018, dat beslissen of de omstandigheden daarom vragen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by