Scheermesjesdraad in Ceuta en Melilla wordt weggehaald

Scheermesjesdraad in Ceuta en Melilla wordt weggehaald
Beeld: Eurpoa Press

Scheermesjesdraad in Ceuta en Melilla wordt weggehaald

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse demissionaire regering is van plan om voor het einde van de maand november het scheermesjesdraad op bepaalde plaatsen op de hekken en muren bij de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla te verwijderen. De rest van de draden met scherpe mesjes zal in 2020 weg worden gehaald. De draden dienen al enkele jaren om Afrikaanse migranten tegen te houden maar regelmatig raken deze gewond door de vlijmscherpe mesjes waardoor mensenrechtenorganisaties veel klagen.

Nog voor het einde van de maand november zal men beginnen met het weghalen van het gevaarlijke scheermesjesdraad (concertinas) op verschillende hekken die Spanje (Ceuta en Melilla) van Afrika scheiden. 

In totaal zal het weghalen van deze scherpe mesjes en het aanpassen van de hekwerken 18 miljoen euro gaan kosten. Men denkt tien maanden nodig te hebben voor de gehele verwijdering van al het scheermesjesdraad en dit te vervangen voor andere middelen tijdens het Plan de Refuerzo y Modernización del Sistema de Protección Fronteriza Terrestre.

Welles nietes

Het scheermesjesdraad (concertinas) werd enkele jaren geleden in 2013 ten tijde van de conservatieve (PP) regering-Rajoy op de hekken geplaatst nadat deze gevaarlijke draden daarvoor tijdens het bewind van Zapatero (PSOE) in 2007 weg werden gehaald. Direct na aantreden van Pedro Sánchez in juni 2018 na de succesvolle motie van wantrouwen maakte zijn socialistische regering al bekend dat ze het scheermesjesdraad weg zouden gaan halen.

De huidige demissionaire PSOE-regering wil op de meest gevoelige plaatsen op de hekken en muren in Ceuta en Melilla het gevaarlijke draad met scherpe mesjes weghalen. Op die plaatsen moeten de muren en hekken zo’n 30% hoger worden zodat deze 10 meter hoog zullen zijn. Daar bovenop zullen dan ook elementen worden geplaatst die het erover klimmen moeilijker maken maar waarbij niemand gewond kan raken.

Vertraging

Het weghalen van het scheermesjesdraad stond al gepland in februari/maart 2019 maar dat ging niet door. Daarna werd er nog een poging gedaan in april en mei 2019 maar zorgde de vervroegde verkiezing opnieuw voor vertraging. In 2020 zal al het scheermesjesdraad weg moeten zijn.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.