skip to Main Content
Scheermesjesdraad in Ceuta en Melilla wordt weggehaald
Eurpoa Press

Scheermesjesdraad in Ceuta en Melilla wordt weggehaald

MADRID – De Spaanse demissionaire regering is van plan om voor het einde van de maand november het scheermesjesdraad op bepaalde plaatsen op de hekken en muren bij de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla te verwijderen. De rest van de draden met scherpe mesjes zal in 2020 weg worden gehaald. De draden dienen al enkele jaren om Afrikaanse migranten tegen te houden maar regelmatig raken deze gewond door de vlijmscherpe mesjes waardoor mensenrechtenorganisaties veel klagen.

Nog voor het einde van de maand november zal men beginnen met het weghalen van het gevaarlijke scheermesjesdraad (concertinas) op verschillende hekken die Spanje (Ceuta en Melilla) van Afrika scheiden. 

In totaal zal het weghalen van deze scherpe mesjes en het aanpassen van de hekwerken 18 miljoen euro gaan kosten. Men denkt tien maanden nodig te hebben voor de gehele verwijdering van al het scheermesjesdraad en dit te vervangen voor andere middelen tijdens het Plan de Refuerzo y Modernización del Sistema de Protección Fronteriza Terrestre.

Welles nietes

Het scheermesjesdraad (concertinas) werd enkele jaren geleden in 2013 ten tijde van de conservatieve (PP) regering-Rajoy op de hekken geplaatst nadat deze gevaarlijke draden daarvoor tijdens het bewind van Zapatero (PSOE) in 2007 weg werden gehaald. Direct na aantreden van Pedro Sánchez in juni 2018 na de succesvolle motie van wantrouwen maakte zijn socialistische regering al bekend dat ze het scheermesjesdraad weg zouden gaan halen.

De huidige demissionaire PSOE-regering wil op de meest gevoelige plaatsen op de hekken en muren in Ceuta en Melilla het gevaarlijke draad met scherpe mesjes weghalen. Op die plaatsen moeten de muren en hekken zo’n 30% hoger worden zodat deze 10 meter hoog zullen zijn. Daar bovenop zullen dan ook elementen worden geplaatst die het erover klimmen moeilijker maken maar waarbij niemand gewond kan raken.

Vertraging

Het weghalen van het scheermesjesdraad stond al gepland in februari/maart 2019 maar dat ging niet door. Daarna werd er nog een poging gedaan in april en mei 2019 maar zorgde de vervroegde verkiezing opnieuw voor vertraging. In 2020 zal al het scheermesjesdraad weg moeten zijn.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 28 reacties
 1. Aangezien het hier meer een kruisvaart is geworden tegen migranten aan de hand van verschillende opmerkingen, sluiten we de mogelijkheid om reacties te plaatsen. Jammer dat het weer zo moet. Voor de duidelijkheid… het weghalen van het gevaarlijke draad is niet iets typisch van de PSOE (links) maar iets dat o.a. door de EU wordt opgedrongen en omdat er meerdere klachten zijn van mensenrechtenorganisaties.

 2. De mensenrechten organisaties hebben hier op aangedrongen.
  Tuurlijk, is logisch want als er geen ´vluchtelingen´ stromen zijn hebben deze organisaties steeds minder bestaansrecht, lees minder subsidies etc.
  Overigens gaat Spanje opnieuw op de vingers getikt worden als de muur/hek die nu geplaatst gaat worden want hier zou een ´vluchteling´ vanaf kunnen vallen en zich zelf zwaar kunnen verwonden.

 3. Dat is een héél stuk beter Els… als dat ik het probeerde te formuleren Els 🙂 dank je.

 4. En nu ook alles verbieden wat de politie gebruikt bij uit de hand gelopen demonstraties zoals, waterkanon, rubberen kogels ,matrakken,gas spray,electrisch stootwapen enz……enz…… en ook als je een waakhond hebt om je eigendom te bewaken doe hem nu weg a.u.b en laat de inbrekers hun werk naar behoren doen…………..

  1. Achja dom geboren en zo ga je dom ook weer dood, mensen opzettelijk verwonden met scheermesjes is het zelfde als opzettelijk iemand neer steken. Denk toch eens na. Illegalen zijn niet fijn maar er moeten toch andere mogelijkheden zijn deze te beperken.

   1. Mensen opzettelijk verwonden? Wie verwondt hen opzettelijk? Het is hun eigen keuze en beslissing, ze weten welk risico ze nemen… Ach ja… praat ze maar goed.

   2. wie verwond ze dan opzettelijk? wie stuurt ze dat scheermesjesdraad in? niemand toch? het is om te proberen te voorkomen dat zij het beklimmen. over het algemeen zijn het gelukszoekers, geen vluchtelingen. zij kiezen hier zelf voor. ik sprong ook eens net niet over prikkeldraad heen, waardoor mijn knie helemaal open lag, maar dit was toch echt mijn eigen schuld. niet van diegene die het geplaatst heeft…..

    1. Ach mensen, Koos is denk ik ook zo een extreem linkse rakker die straks al ons geld weer weg gaat geven, alles kan en alles mag, en wie het moet betalen, dat kan dit soort figuren niets schelen, want ze denken dat iemand uiteindelijk de rekening wel oppikt.
     En dat klopt, dat doen wij met ons alles.
     De laatste keer dat de PSOE aan de macht wat, stuurden ze heel Spanje zo de crisis in en daar zijn we nog altijd niet uit.
     PSOE en Podemos, dat is toch de schrik van elke burger.
     Ik kan hier in Spanje niet stemmen, maar voor Europa wel, dus dit soort partijen en hun ingrepen die ik nu al gelezen heb, die zorgen er toch voor dat de rest van het land nog verder naar rechts gaat stemmen.

 5. Het gaat hier om illegalen, kwaadwillende mensen die dondersgoed weten dat ze fout zijn, die geen asiel nodig hebben maar gewoon crimineel zijn.
  Mijn zoon woont al jaren buiten Europa, heeft een goede baan en wil weer terug met zijn buitenlandse vrouw.
  Zij doet nu een inburgeringscursus in haar land, moet ook daar examen doen anders komt ze, ondanks hun huwelijk, Europa niet in.
  Al die klaplopers die denken slim te zijn en hier in Europa geld te vergaren op welke wijze dan ook: weg ermee.
  En nee, mijn schoondochter komt niet uit het midden oosten.
  Juan, jammer dat er weer een muur gebouwd moet woeden, alleen voor een ander doel, namelijk bescherming .

 6. Zoals ik al tientallen keren heb gemeld bootjes lekschieten en het illigaal gedoe zal wel ophouden.Na tien keer gaat het de ronde en zullen er minder doden vallen omdat ze wegblijven

 7. Ik heb zojuist mijn huis van alle sloten ontdaan. Ik ben te bang dat ik gedoe krijg met mensenrechtenorganisaties als inbrekers zich verwonden bij het openbreken van mijn sloten.

  1. Precies!!! Als ze niet proberen illegaal binnen te komen, raken ze niet gewond ook!!! Maar niets is de PSOE te gek om meer stemmen te krijgen en zo haal je ze gewoon binnen!! 😡😡😡

   1. Nee scheermesjes is een oplossing? De PP is geen haar beter dan wat er binnen wil komen. Goed dat de PSOE dat weghaalt en in plaats daarvan zou een zeer hoge gladde muur voldoende zijn. En ook zonder illegalen zitten er mega veel profiteurs in het land misschien is je buurman dat wel maar het is makkelijk alle schuld van de problemen op de illegalen af te schuiven ondanks deze uiteraard een deel van de problemen veroorzaken.

    1. Koos ziet veel profiteurs in dit land? Ik neem aan dat hij Spanje wilde zeggen
     Welke profiteurs hebben we hier dan, anders dan mensen zoals jij die het denken beter te weten en de rest hier de les komen geven?
     Wat is dan jouw bijdrage hier in Spanje?
     En dan zeggen dat de PP geen haar beter is dan wat er binnen wil komen?
     Dus je stelt de PP gelijk met de illegalen, met de gelukszoekers uit andere wereld delen? Als je dat echt denkt, dan is het echt tijd om lekker naar je eigen land terug te gaan en niet zo dom te kletsen hier, want dan ben je echt de weg kwijt.

  2. Dat is niet wat Spanje wil maar waar Brussel op aandringt, het plaatje is even net wat groter.

   1. Grappig Koos, als je de EU kaart kan trekken in je voordeel, dan trek je die, maar zie je die in je nadeel, dan hoor ik je niet over de EU.
    En elk land kan zijn eigen grenzen verdedigen zoals ze willen, daar kan de EU weinig van zeggen.
    Landen als Hongarije en Oostenrijk geven een goed voorbeeld, niemand erin en klaar. Alleen mensen die hard willen werken en wat bijdragen, de rest hebben ze daar niet nodig, en terecht.

 8. Dus ze komen niet meer geknipt en geschoren onze grezen ongevraagd binnen?

  Het moet toch niet zo moeilijk zijn om een grens bewaking te maken waar men niet over kan klimmen? Een hek is dus geen optie, maak dan 1 grote gladde muur. Komt niemand tegenop, wel flink hoog maken, kennelijk is het nu nog niet hoog genoeg?

   1. Dat is de enige en beste optie om dat linkse zootje rare bekken te laten trekken.

  1. Beste redactie
   Wat een minne streek can jullie om via dit artikel zulje verschrikkelijk reacties uit te lokken. Waarom doen jullie dit. Dit hebben jullie toch niet nodig. Nou blijkbaar dus wel. Misselijk hoor.
   Voor mij een reden om me uit te schrijven van jullie nieuwsbrief.

   1. Het is iets dat in Spanje speelt. Het is nieuws. Reden genoeg om het op een website met Spaans nieuws te plaatsen. Het zou raar zijn wanneer nieuwspagina’s alleen nog maar nieuws mochten publiceren dat alleen maar positieve reacties oplevert. Dan blijft er weinig nieuws over.

   2. Beste Mieni, steek jij je kop maar in het zand, dan gebeurt er niets (denk je).
    De redactie plaatst gewoon een nieuwsartikel over feiten en mensen reageren met hun mening, thats it. Indien we onze visie niet meer mogen delen moet men die mogelijkheid maar afschaffen. Ik vind het net fijn om hier telkens al de reacties te lezen. Het geeft een beeld hoe andere mensen naar bepaalde zaken kijken… daar kan je soms nog wat van opsteken.

 9. Uit de EU gaan en weer baas over eigen grenzen, zng. asielzoekers , eerst officiële aanvraag indienen vóór eventuele komst en rest terugsturen waar men vandaan komt en deze in administratie verwerken en daarna dan ook nooit meer kans op toetreding.(in geen een EU land meer)

  1. Wat heeft deze onzinnige reactie te maken met prikkeldraad met scheermesjes?

   1. Dat dat misschien een mogelijke en meer reële oplossing zou kunnen zijn om illegalen te weren. Scheermesjes helpen blijkbaar niet. Iedereen meteen terugsturen of in eigen land de procedure starten is een andere optie voor het enorme probleem, waar we allemaal last van hebben.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken