Search
menu
Search

Aantal oplaadpunten elektrische auto’s nog steeds erg laag in Spanje

Aantal oplaadpunten elektrische auto’s nog steeds erg laag in Spanje
Beeld: Freepik

Aantal oplaadpunten elektrische auto’s nog steeds erg laag in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Een van de twee oplaadpunten voor elektrische personenwagens bevindt zich in Nederland en/of Duitsland terwijl slechts 3% van het totaal aantal oplaadpunten binnen de Europese Unie zich bevindt in Spanje. Dat blijkt uit de gegevens van de European Automobile Manufacturers Association (ACEA) waaruit blijkt dat het aantal oplaadpunten in Spanje nog erg laag is vergeleken met andere EU-lidstaten.

In concrete cijfers heeft het ACEA het volgende uitgerekend. In de hele Europese Unie waren er eind vorig jaar 199.825 oplaadpunten te vinden waarvan 25% of 50.824 gelegen zijn in Nederland en 20% of 40.517 in Duitsland. Op enige afstand maar nog steeds met een hoog aantal staat Frankrijk met 15% of 30.367 en daarna het Verenigd Koninkrijk (dat nog mee wordt geteld) met 14% of 28.538 oplaadpunten.

Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk samen zijn goed voor 75% van alle oplaadpunten voor elektrische personenwagens binnen de Europese Unie. Dat terwijl deze vier landen samen slechts 27% van de oppervlakte van de EU beslaan.

Volgens dezelfde gegevens van het ACEA waren er eind 2019 slechts 5.769 oplaadpunten te vinden wat nog geen 3% is van het totaal binnen de Europese Unie. Italië heeft 9.370 oplaadpunten en in Portugal zijn 1.791 oplaadpunten te vinden.

Spanje doet het wat deze lijst betreft nog steeds slechter dan het kleinere België waar 6.551 oplaadpunten te vinden zijn. Griekenland heeft slechts 61 oplaadpunten in het hele land.

Overigens hebben we het hierbij over de normale oplaadpunten want als er gekeken wordt naar de snelladers dan blijkt dat slechts 1 op de 7 oplaadpunten binnen de Europese Unie een snel oplaadpunt is met een totaal van 28.586 ‘fast charger’ met een capaciteit van ≥22kW terwijl er 171.239 normale oplaadpunten met een capaciteit van <22kW zijn te vinden, aldus gegevens van het ACEA uit oktober.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?