MADRID – Als het aan het Ministerie van Volksgezondheid in Spanje ligt en wanneer het Europees Geneesmiddelenbureau op maandag 21 december de goedkeuring geeft voor het gebruik van het Pfizer/BioNTech vaccin, kan de vaccinatie nog eventueel voor de kerst beginnen. Ondertussen roept de voorzitter van de Europese Commissie op dat alle 27 EU-lidstaten op hetzelfde moment zouden moeten beginnen met de vaccinatie als teken van eenheid binnen de EU.
UPDATE: Inmiddels is op donderdag door de voorzitter van de Europese Commissie bekend gemaakt dat wanneer het Pfizer-vaccin wordt goedgekeurd de vaccinatie in de 27 EU-landen op 27, 28 en 29 december zal beginnen en niet eerder zoals men gehoopt had in Spanje waar men dus sprak over een vaccinatie-.start voor de kerst.
Maar of de oproep van Ursula von der Leyen een positief antwoord zal krijgen is nog maar de vraag. Het lijkt er namelijk op dat veel landen graag zo snel mogelijk willen beginnen met de vaccinatie en in een week tijd zal de coördinatie tussen de verschillende EU-landen niet mogelijk zijn.
In eerste instantie ging het Ministerie van Volksgezondheid er vanuit dat men in Spanje vanaf 4 januari zou kunnen beginnen met de vaccinatie na een mogelijke goedkeuring van het Pfizer-vaccin op 29 december. Nu het Europees Geneesmiddelenbureau aan heeft gegeven al een week eerder op 21 december met de mogelijke goedkeuring te komen, kan ook het corona-vaccinatieplan in Spanje eerder beginnen.
In Spanje wordt gesproken over een datum voor de kerst, dus voor 25 december terwijl er ook geruchten zijn over een start van de vaccinatie tussen kerst en de jaarwisseling.
Bevolkingsgroepen
Zoals we eerder schreven heeft Spanje al een nationaal Covid-vaccinatieplan klaar en is de bevolking in 15 groepen verdeeld. Vanaf het moment dat de eerste vaccins in Spanje arriveren en de maanden daarna heeft Spanje de beschikking over circa 140 miljoen covid-vaccins van verschillende fabrikanten waaronder Pfizer/BioNTech, AstraZeneca/University of Oxford, Sanofi/GSK, Curevac, Janssen/Johnson & Johnson, Moderna, Novavax, MSD/Thermis en MSD/IAVI.
- Bewoners van zorgcentra
- Gezondheidspersoneel van zorgcentra
- Personeel van centra voor afhankelijke personen
- De rest van het gezondheidspersoneel
- Afhankelijke personen die niet in zorgcentra wonen
- Personen van 64 jaar en ouder
- Personen met een hoog, medium of laag risico
- Personen die in gesloten gemeenschappen/omgevingen wonen of werken
- Kwetsbare personen door hun sociaaleconomische situatie
- Personen met essentiële banen
- Onderwijzende personen (leerkrachten)
- Kinderen, adolescenten en jongeren
- Personen die in gebieden wonen met grote of veel voorkomende corona-uitbraken
- Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven
- Personen die al immuun zijn door een eerdere besmetting
Niet verplicht
Het vaccineren wordt niet verplicht in Spanje en het toedienen daarvan gebeurt dus op vrijwillige basis. Daarnaast werd al bekend dat het vaccineren gratis is en zal gebeuren via de 13.000 medische centra verspreid door het land.
Bereidheid
Uit de laatste gegevens van het Centrum voor Sociologisch Onderzoek blijkt dat 55,2% van de Spanjaarden liever wacht met de corona-vaccinatie om te weten wat de eventuele bijwerkingen zullen zijn. 32,5% zegt dat ze bereid zijn om meteen de vaccinatie te laten plaatsen terwijl 8,4% van de Spanjaarden zegt absoluut geen corona-vaccinatie te willen hebben.
Het aantal Spanjaarden dat bereid is om meteen een corona-vaccinatie te laten plaatsen is ten opzichte van de eerste vraagstelling half november gedaald van 44,4% naar 55,2% dat aangeeft geen corona-vaccin te willen hebben. 32,5% zegt dat ze bereid is om meteen de vaccinatie te laten plaatsen terwijl 8,4% van de Spanjaarden zegt absoluut geen corona-vaccinatie te willen hebben.