Franse pers schrijft over grenscontroles tussen Frankrijk en Catalonië/Spanje

Franse pers schrijft over grenscontroles tussen Frankrijk en Catalonië/Spanje
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Diverse Franse kranten schrijven over grenscontroles bij de Frans/Spaanse grensovergangen in Catalonië waarbij Fransen en andere automobilisten die Catalonië binnen willen komen resoluut de toegang wordt geweigerd en worden teruggestuurd. Alleen doorgaand verkeer dat de autonome regio Catalonië doorkruist om naar een andere regio te reizen wordt blijkbaar toegelaten.

Er wordt op 15 en 16 december melding gedaan van de grenscontroles in Catalonië in de Franse krant La Dépêche en de krant L’Indépendant en ook de regionale krant van Aragón Heraldo schrijft over de grensovergangen in Catalonië maar vermeld tevens dat er bij de grensovergangen in Aragón geen controles zijn. 

De grenscontroles hebben niet zozeer te maken met een verbod op reizen binnen de Europese Unie want de EU-binnengrenzen zijn in alle landen gewoon geopend. Het is dus toegestaan om Spanje via Frankrijk binnen te komen maar de autonome regio’s in Spanje waaronder dus ook Catalonië hebben regionale lockdowns met in- en uitreisverboden van de regio. Dat is de reden waarom de Catalaanse politie controleert en als men geen geldige reden heeft om Catalonië in of uit te reizen wordt men teruggestuurd.

Op 15 december werden de reisrestricties binnen Frankrijk opgeheven en dat was op dinsdag 15 december volgens deze regionale Catalaanse krant ook te merken in het Catalaanse grensgebied zoals in de winkels, bars en restaurants in Pertus, Bossost en La Jonquera waar meer Franse nummerborden te zien waren dan Spaanse. Op 15 december waren er nog geen grenscontroles maar dat is op 16 december klaarblijkelijk anders. 

Het is volgens de krant La Dépêche echter wel toegestaan om naar Andorra te rijden aangezien daar aan beide kanten geen grenscontroles zijn. Maar de Fransen moeten wel rekening houden met de in hun land geldende avondklok van 20.00 tot 6.00 uur en ze moeten dus voor 20 uur binnenshuis zijn. 

In de krant Heraldo is men verbaasd over het feit dat de Fransen in Catalonië door de regionale Catalaanse politie terug worden gestuurd terwijl het bij de grensovergangen in Aragón nog wel mogelijk is om zonder problemen Spanje binnen te rijden. Er zijn geen grenscontroles bij de grensovergangen van Somport (tunnel en bergpas), Portalet en de tunnel van Bielsa.

Overigens heeft men in Frankrijk al gedreigd om grenscontroles te gaan invoeren aan de Franse kant om te voorkomen dat Fransen gaan skiën in Spanje en Andorra waar de skistations in tegenstelling tot die in Frankrijk wel open zijn. In Catalonië is het weer mogelijk om sinds 14 december te gaan skiën en in Aragón gaan de skistations op 23 december open.

NOTA: Wij hebben ons met dit artikel puur en alleen gericht op wat we lezen in de kranten die vermeld zijn in het artikel. Wij hebben zelf de grensovergangen niet bezocht en ons is ook niet meer informatie bekend. Bij ons weten is het nog steeds mogelijk om van Frankrijk naar Spanje te rijden en vice versa als men op doorreis is.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.