menu: rubrieken, zoeken & meer

Nieuwe corona-maatregelen en eiland-lockdown voor Tenerife (UPDATE)

Nieuwe corona-maatregelen en eiland-lockdown voor Tenerife
Beeld: 123rf (aangepast)

Nieuwe corona-maatregelen en eiland-lockdown voor Tenerife (UPDATE)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – De regionale premier van de Canarische Eilanden heeft nieuwe corona-maatregelen bekend gemaakt die vanaf vrijdag 18 december van kracht worden op het Canarische Eiland Tenerife, dus niet voor de overige zeven eilanden. Tenerife is het eiland waar, met name in het noorden, de meeste besmettingen plaatsvinden op de Canarische Eilanden. Er waren al maatregelen getroffen maar vanaf vrijdag gaat het eiland ‘op slot’ met een eiland-lockdown en een andere avondklok.

Vanaf vrijdag 18 december 24.00 uur en gedurende 15 dagen mag niemand Tenerife in komen of uitreizen omdat er een eiland-lockdown geldt. Er komt geen thuisblijfplicht (confinamiento total) maar het in- en uitreizen van Tenerife is de komende 15 dagen alleen mogelijk als er sprake is van de uitzonderingen.

Uitzonderingen zijn: bezoek gezondheidscentra, naleving van werkverplichtingen, bezoek van universiteiten en onderwijscentra, terugkeer naar de gewone verblijfplaats, hulp of zorg voor ouderen of dieren, reizen naar financiële of verzekeringsinstellingen, vernieuwing van officiële documentatie, realisatie van officiële tests die niet kunnen worden uitgesteld vanwege overmacht of noodsituatie.

UPDATE: Toeristen die vanuit het buitenland aankomen op Tenerife moeten laten zien dat ze een reservering hebben voor een hotel etc. en moeten zoals overal de uitslag hebben van een nagatieve PCR-test, TMA-test of antigeentest (alleen op de Canarische Eilanden geldig). Hoe het zit met bezoek aan een eigen vakantiewoning of het bezoeken van familie of vrienden is ons nog onbekend.

Bewoners van de eilanden die naar of vanaf Tenerife moeten reizen zullen onderzocht worden zoals met corona-tests.

Op het eiland Tenerife zelf moeten de inwoners zoveel mogelijk in de eigen gemeente blijven en worden reizen tussen gemeenten afgeraden. De avondklok wordt vervroegd naar 22.00 tot 6.00 uur.

Alle bars en restaurants moeten binnen gesloten zijn behalve als dat bedoeld is om afhaalmaaltijden op te halen. De terrassen mogen openblijven maar met een capaciteit van 50% en met de gebruikelijke social distance tussen de tafels/stoelen. Aan de tafels mogen alleen samenwonenden zitten.

In de winkelcentra geldt vanaf vrijdag een capaciteit per verdieping van 33% en de parkeerplaatsen mogen maar voor 50% bezet zijn.

Maar waar de meeste bewoners van het eiland Tenerife niet tevreden over zijn is het limiet wat betreft de groepsgrootte tijdens de feestdagen op 24, 25 en 31 december en 1 januari. Deze is verminderd van 10 naar 6 personen met maximaal 2 huishoudens / groepen samenwonenden. Tot nu toe was dat aantal 4 personen maximaal op Tenerife dus tijdens de genomende data zijn dat 2 personen meer.

NOTA: Deze nieuwe corona-maatregelen gelden dus ALLEEN voor het eiland Tenerife en NIET voor de overige eilanden, te weten Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura, la Graciosa, El Hierro, La Gomera en La Palma.

Cijfers woensdag

Op woensdag werd melding gedaan van 308 niewue positief geteste personen op de Canarische Eilanden waarvan alleen al op Tenerife 242 besmettingsgevallen de afgelopen 24 uur. Op Tenerife overleden ook 3 personen met of als gevolg van Covid.

Op Gran Canaria werden 56 nieuwe positieven gemeld, op Lanzarote 1, op Fuerteventura 4, La Palma 1, la Gomera 4 en El Hierro en La Graciosa geen nieuwe positief geteste personen.

Op Tenerife behoren de gemeenten Santa Cruz de Tenerife en San Cristobal de La Laguna tot de landelijke top 10 wat betreft de corona-incidentie . Per 100.000 inwoners werden de afgelopen 14 dagen 443 positieven gemeten (+61%) in San Cristobal de La Laguna en 357 (64%) in Santa Cruz de Tenerife.