menu: rubrieken, zoeken & meer

Spanje waarschuwt voor aanscherping corona-maatregelen met de feestdagen

Spanje waarschuwt voor aanscherping corona-maatregelen met de feestdagen
Beeld: 123rf

Spanje waarschuwt voor aanscherping corona-maatregelen met de feestdagen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Tijdens een parlementaire zitting heeft de Spaanse premier Pedro Sánchez gewaarschuwd voor een aanscherping van de huidige corona-maatregelen voor de aankomende feestdagen als de corona-cijfers niet beter worden. In vergelijking met de genomen maatregelen in andere EU-landen waar men in volledige lockdowns is gegaan, zijn de maatrgelen in Spanje nog ‘mild’ te noemen. Maar als de inwoners van Spanje de eigen verantwoordelijkheid niet nemen om een derde corona-golf te voorkomen dan ziet de premier geen andere mogelijkheid ook in Spanje harder op te treden.

Iedereen in Spanje moet op zijn/haar hoede blijven en attent zijn, de huidige maatregelen opvolgen, de mondkapjes altijd te gebruiken wanneer dat nodig is, handen te wassen en desinfecteren en met name de anderhalve meter afstand aanhouden en direct contact met andere mensen voorkomen. “Alleen op die manier kunnen we met zijn allen in Spanje van de feestdagen genieten en voorkomen dat er een derde corona-golf na de kerstdagen komt” aldus premier Sánchez.

Op woensdag heeft de minister van Volksgezondheid net zoals elke woensdag weer een vergadering met de regionale overheden over de corona-situatie en de genomen of te nemen maatregelen. In diverse regio’s en gebieden zoals de Tenerife, Balearen, Catalonië, Andalusië, Madrid en Galicië is het aantal besmettingsgevallen weer aan het stijgen nadat er rond de ‘Puente de la Constitución’ van 6 en 8 december en daarvoor de Black Friday aanbiedingen veel mensen blijkbaar weer te relaxed zijn omgegaan met de regels.

De aanscherping van de corona-maatregelen zal net zoals tot nu toe in samenspraak gebeuren met de regionale overheden die uiteindelijk de bevoegdheden hebben om voor hun autonome regio de maatregelen te nemen voor wat betreft de feestdagen. Dat is ook de reden dat praktisch alle autonome regio’s andere corona-maatregelen hebben genomen maar er zijn veel overeenkomsten.

Huidige maatregelen

Op de meeste plaatsen in Spanje is het toegestaan om tussen 23 december en 6 januari tussen de verschillende autonome regio’s die nu in een lockdown zitten te reizen om familie te bezoeken en in sommige regio’s ook ‘goede vrienden’. 

Het is tussen 23 december en 6 januari echter niet toegestaan om op vakantie te gaan of een vakantiewoning te bezoeken in een andere autonome regio. Tijdens alle andere data blijven de regionale lockdowns bestaan met in- en uitreisverboden.

Wat betreft de avondklok geldt dat deze op de meeste plaatsen op diverse dagen zoals de 24, 25 en 31 december en 1 januari is aangepast en verlengd naar 1 of 1.30 uur. 

Winkels, winkelcentra en doe-het-zelfzaken zijn in Spanje geopend maar wel met aangepaste openingstijden en een kleinere capaciteit toegestane klanten. 

De bars en restaurants zijn praktisch in heel Spanje geopend maar met veel beperkingen wat betreft het aantal aanwezige klanten en de openingstijden.

Ook mag men op de meeste plaatsen in Spanje tijdens de feestdagen samenkomen met 6 of 10 personen die echter wel uit niet meer dan twee huishoudens moeten komen.