Elektriciteitsprijzen Spanje bereiken nieuw record met 309,20 euro/MWh

Elektriciteitsprijzen Spanje bereiken nieuw record met 309,20 euro/MWh
Beeld: Canva

Elektriciteitsprijzen Spanje bereiken nieuw record met 309,20 euro/MWh

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Vergeleken met vorig jaar (2020) zijn de prijzen voor elektriciteit op 16 december 2021 maar liefst 443% hoger en vergeleken met een week geleden 48% hoger. Er lijkt maar geen eind te komen aan de immer stijgende elektriciteitsprijzen en nu is een nieuw record bereikt met een prijs van 309,20 euro per megawattuur (MWh) wat alweer de derde opeenvolgende record-dag is wat betreft de prijzen.

Volgens de website van Operador del Mercado Ibérico de Energía (OMIE) is de gemiddelde elektriciteitsprijs 309,20 euro/MWh maar wordt er gesproken over de hoogste prijs van 350 euro/MWh (tussen 19 en 20 uur) en de laagste prijs van 250 euro/MWh (tussen 4 en 5 uur).

Volgens de Spaanse Consumentenbond FACUA is de gemiddelde elektriciteitsrekening voor een gezin dit jaar in december 94,1% hoger dan vorig jaar, dat wil zeggen in december 2021 is dat 134,45 euro gemiddeld terwijl dit 69,28 euro was in december 2020. De FACUA gaat uit van een gemiddelde gebruiker met een maandelijks verbruik van 366 kWh en een gecontracteerd vermogen van 4,4 kW.

Volgens de gegevens van EnergyCloud heeft Spanje te maken met een elektriciteitsprijs van 309,20 euro/MWh wat hetzelfde is als in Portugal maar minder dan in andere EU-landen. Als we kijken naar DEZE website dan zien we dat België een elektriciteitsprijs heeft van 339,22 euro/MWh en dat dit in Nederland 337,27 euro/MWh is. In Spanje’s buurland Frankrijk is dat 341,24 euro/MWh en in Duitsland is dit 338,14 euro/MWh.

Er zijn meerdere redenen die ervoor zorgen dat de energieprijzen in heel EUropa aan het stijgen zijn zoals de toenemende vraag naar elektriciteit, een gastekort, weersomstandigheden en hoge prijzen voor CO2-emissierechten.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.