Spanje gaat 40-plussers en mensen met AstraZeneca-vaccin een boosterprik geven

Spanje wil 50-plussers en mensen met AstraZeneca-vaccin een boosterprik geven
Beeld: 123rf

Spanje gaat 40-plussers en mensen met AstraZeneca-vaccin een boosterprik geven

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Het Ministerie van Volksgezondheid en de regionale vertegenwoordigers van de 17 autonome regio’s zijn donderdag overeengekomen dat de inwoners van 59 tot en met 50 jaar, de inwoners van 49 tot en met 40 jaar én de inwoners van Spanje die het AstraZeneca-vaccin hebben gekregen ook een derde corona-prik ofwel boosterprik kunnen krijgen. Op dit moment worden alle 60-plussers voorzien van een boosterprik en krijgen mensen met het Janssen-vaccin een tweede prik.

In eerdere nieuwsberichten was te lezen dat de leeftijdsgrens op 50 jaar zou komen te liggen wat betreft de vaccinatie van de boosterprik maar vanwege de hogere corona-incidentie en de vrees dat de Omicron-variant sneller om zich heen gaat grijpen heeft men in Spanje de leeftijdsgrens verlaagd naar alle inwoners van 40 jaar en ouder die de boosterprik kunnen krijgen.

Op het moment van schrijven met de cijfers van woensdag 15 december zijn er in Spanje 9.755.692 inwoners die een boosterprik hebben gekregen waarvan 6.452.839 Pfizer- en 3.302.853 Moderna-vaccins. Het gaat in dit geval om alle inwoners van 60 jaar en ouder die een derde corona-prik kunnen krijgen. 80,24% van alle inwoners van 70 jaar en ouder heeft al een boosterprik gekregen.

Maar als het aan het Ministerie van Volksgezondheid en de regionale vertegenwoordigers van de autonome regio’s ligt moeten ook alle inwoners van 40 jaar en ouder een boosterprik krijgen. Op donderdag is in de ‘Comisión de Salud Pública’ besloten alle inwoners van Spanje in de leeftijdsgroepen 59 tot en met 50 jaar en 49 tot en met 40 jaar ook de derde corona-prik kunnen krijgen

Het is nog niet bekend wanneer dat gaat gebeuren maar wel dat dit langzaamaan zoals tot nu toe in de vaccinatiecampagne per leeftijden gaat gebeuren van 59 jaar in groepen naar beneden tot en met 40 jaar. Wanneer en hoe het zetten van de boosterprik gebeurt hangt af van de autonome regio’s. De enige regio waar men al is gestart met het vaccineren van inwoners van 50 tot en met 59 jaar is Galicië.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.