skip to Main Content
Menorca denkt erover om met staatsgeld het eilandje Illa d’en Colom te kopen

Menorca denkt erover om met staatsgeld het eilandje Illa d’en Colom te kopen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MAHON – Al diverse jaren staat het kleine eilandje Colom te koop en al jaren wordt er maar geen koper gevonden. Ondanks de prijsverlagingen van 6 naar 5,2 en uiteindelijk de huidige 3,7 miljoen euro en het feit dat er reeds enkele gebouwen op het eilandje te vinden zijn vindt dit stukje paradijs voor de kust van Menorca maar geen nieuwe eigenaar.

De Consell van Menorca wil nu gaan onderhandelen om tot koop van dit stukje natuur wat gelegen is in het natuurpark s’Albufera des Grau over te gaan. Menorca wil met de eigenaar  Meruelo Investments (die de zaken waarneemt voor de Roca familie) gaan praten maar deze moet contact opnemen met de erfgenamen die verdeeld op Menorca, in Barcelona en in Frankrijk woonachtig zijn.

Voor de Consell (zeg maar de raad van bestuur van het Balearen eiland Menorca) is het eigenlijk vrij logisch dat Menorca de nieuwe eigenaar wordt van het eilandje. Het ligt immers in het natuurpark en is geschiedkundig ook belangrijk geweest. De Conseil wil met de aanschaf als eerste het eiland beschermen en daarnaast het Illa d’En Colom opnemen in het patrimonio público van de Espacios Naturales ofwel de beschermde natuurgebieden op Menorca.

Het eiland Colom is op slechts 200 meter afstand van het hoofdeiland Menorca gelegen. Het kleine paradijsje ligt dus heel erg dicht bij de kust, is 58 hectare groot en daarnaast begroeid met diverse soorten vegetatie. Het eiland heeft tevens twee witte zandstranden en aan de andere kant enkele steile rotswanden waar vroeger aan mijnbouw werd gedaan.

Op het eiland Colom staat een huis van 100 vierkante meter met 6 vertrekken verdeeld over twee verdiepingen. Naast het huis staat een soort van schuur van 30 vierkante meter die uiteraard bij de woning getrokken kan worden. Beide woonruimtes hebben een grondige verbouwing nodig. Naast het hoofdhuis is er ook nog een houten huisje te vinden met twee slaapkamers, een salon, badkamer en keuken en een oppervlakte van totaal 135 vierkante meter. Ook staat er aan het strand een huisje waar de boten vroeger in lagen en zijn er twee ruïnes te vinden op het eiland, een ruïne van de stallen en een ruïne van een oud mijnwerker huisje.

Het eiland is eigendom van de Roca familie die begin 20e eeuw slechts 7.850 pesetas (zo’n 47 euro) voor dit eiland betaalden. Het eiland staat inmiddels alweer meer dan 10 jaar te koop en om de een of andere reden wil of kan niemand het eiland kopen. Een van de redenen waarom veel potentiële kopers afzien van de aanschaf van het eiland is dat men er niet mag bouwen omdat het een beschermd natuurgebied is. De woningen en constructies die er zijn mogen wel worden gerestaureerd maar er mag niets bijgebouwd worden, niet eens een zwembad, en de gebouwen mogen geen toeristische doeleinden hebben zoals een hotel of B&B.

Daarnaast zijn de mooie stranden die het eiland heeft niet privé, dit ondanks dat het jouw eiland is. Eenieder die op het strand wil liggen mag dat gezien de huidige wetten. De makelaar die het eiland in de verkoop heeft zegt al veel gegadigden te hebben ontvangen maar elke keer haken ze af. Misschien kan dat in de nabije toekomst gaan veranderen als de Consell van Menorca overgaat tot de aanschaf van het eilandje.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken