Search
menu
Search

Vijf door partnergeweld omgekomen vrouwen in twee weken tijd in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Vijf door partnergeweld omgekomen vrouwen in twee weken tijd in Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Terwijl de extreemrechtse partij VOX zegt dat er geen sprake is van partnergeweld en men de financiële hulp wil terugdraaien in Andalusië gaan er in heel Spanje duizenden vrouwen en mannen de straten op om opnieuw te demonstreren over het nog steeds grote probleem van partnergeweld, in Spanje ook wel “violencia de género” genoemd.

Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen en gedurende de eerste 15 dagen zijn er alweer vijf vrouwen door hun partner of voormalige partner om het leven gebracht. Officieel wordt echter gesproken van twee gedode vrouwen maar dat komt omdat de overige drie gedode vrouwen nog niet als partnergeweld geregistreerd staan omdat de onderzoeken nog bezig zijn. Of het nu twee of vijf vrouwen zijn, het is een slecht begin van het nieuwe jaar.

2018

Het afgelopen jaar werd afgesloten met 47 vrouwen die door partnergeweld om het leven zijn gekomen terwijl dat cijfer oploopt naar 977 vrouwen de afgelopen 15 jaar sinds 2003. Als gevolg van de omgebrachte vrouwen werden 39 kinderen vorig jaar wees terwijl er ook 3 kinderen om het leven werden gebracht door hun vader.

Slachtoffers

Dit jaar was het eerste dode slachtoffer de 26-jarige Rebeca die op 3 januari door haar 29-jarige partner om het leven werd gebracht in Laredo (Cantabrië). Het tweede dodelijke slachtoffer kwam een week later op 12 januari toen een 50-jarige Duitse man zijn 47-jarige ex-vriendin om het leven bracht in Fuengirola (Málaga).

Het derde slachtoffer van partnergeweld staat officieel nog niet zo in de boeken maar is de 29-jarige Romina waar nog naar gezocht wordt. Zij werd twee weken geleden op Lanzarote waarschijnlijk door haar partner om het leven gebracht maar het lichaam van de jonge vrouw is nog niet gevonden. De man, die in de cel zit, zegt dat hij zijn vriendin dood aantrof in de woning en daarna het lichaam heeft verstopt.

Twee andere vrouwen, een van 95 jaar oud die door haar hoogbejaarde man werd vermoord en een Duits echtpaar dat op Mallorca dood werd aangetroffen zijn nog niet bij deze statistieken opgeteld maar de kans is groot dat het ook hier om partnergeweld gaat.

In het laatste geval gaat de politie ervan uit dat de 59-jarige vrouw, die in bed werd gevonden, om het leven werd gebracht door haar 55-jarige echtgenoot die zelfmoord heeft gepleegd door zichzelf op te hangen in de gang.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?