Vijf door partnergeweld omgekomen vrouwen in twee weken tijd in Spanje

5 partnergeweld slachtoffers in 2 weken tijd in Spanje
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Terwijl de extreemrechtse partij VOX zegt dat er geen sprake is van partnergeweld en men de financiële hulp wil terugdraaien in Andalusië gaan er in heel Spanje duizenden vrouwen en mannen de straten op om opnieuw te demonstreren over het nog steeds grote probleem van partnergeweld, in Spanje ook wel “violencia de género” genoemd.

Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen en gedurende de eerste 15 dagen zijn er alweer vijf vrouwen door hun partner of voormalige partner om het leven gebracht. Officieel wordt echter gesproken van twee gedode vrouwen maar dat komt omdat de overige drie gedode vrouwen nog niet als partnergeweld geregistreerd staan omdat de onderzoeken nog bezig zijn. Of het nu twee of vijf vrouwen zijn, het is een slecht begin van het nieuwe jaar.

2018

Het afgelopen jaar werd afgesloten met 47 vrouwen die door partnergeweld om het leven zijn gekomen terwijl dat cijfer oploopt naar 977 vrouwen de afgelopen 15 jaar sinds 2003. Als gevolg van de omgebrachte vrouwen werden 39 kinderen vorig jaar wees terwijl er ook 3 kinderen om het leven werden gebracht door hun vader.

Slachtoffers

Dit jaar was het eerste dode slachtoffer de 26-jarige Rebeca die op 3 januari door haar 29-jarige partner om het leven werd gebracht in Laredo (Cantabrië). Het tweede dodelijke slachtoffer kwam een week later op 12 januari toen een 50-jarige Duitse man zijn 47-jarige ex-vriendin om het leven bracht in Fuengirola (Málaga).

Het derde slachtoffer van partnergeweld staat officieel nog niet zo in de boeken maar is de 29-jarige Romina waar nog naar gezocht wordt. Zij werd twee weken geleden op Lanzarote waarschijnlijk door haar partner om het leven gebracht maar het lichaam van de jonge vrouw is nog niet gevonden. De man, die in de cel zit, zegt dat hij zijn vriendin dood aantrof in de woning en daarna het lichaam heeft verstopt.

Twee andere vrouwen, een van 95 jaar oud die door haar hoogbejaarde man werd vermoord en een Duits echtpaar dat op Mallorca dood werd aangetroffen zijn nog niet bij deze statistieken opgeteld maar de kans is groot dat het ook hier om partnergeweld gaat.

In het laatste geval gaat de politie ervan uit dat de 59-jarige vrouw, die in bed werd gevonden, om het leven werd gebracht door haar 55-jarige echtgenoot die zelfmoord heeft gepleegd door zichzelf op te hangen in de gang.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.