skip to Main Content
Politie arresteert dierenartsen en jagers voor het afknippen van oren en staarten bij honden
Foto: Guardia Civil

Politie arresteert dierenartsen en jagers voor het afknippen van oren en staarten bij honden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Foto: Guardia Civil

Foto: Guardia Civil

HUELVA – De politie van het Zuid Spaanse Huelva heeft zes dierenartsen en tientallen jagers aangehouden voor het afknippen van oren en staarten van honden. Deze verminkingen vonden op illegale wijze plaats, zonder de juiste verdovingen en zonder goed materiaal. De aanhoudingen werden gedaan door de Seprona dienst van de Guardia Civil.

De dierenartsen worden er onder andere van verdacht de documenten te hebben vervalst om zo de jagers toe te staan de oren en staarten van jachthonden af te knippen. Deze praktijk is volgens de wet in Andalusië echter verboden. Jagers zien deze illegale praktijk echter als een soort van traditie maar om dure bezoeken aan de dierenartsen te vermijden werden de verminkingen door henzelf gedaan of met medewerking van de aangehouden dierenartsen, buiten de klinieken om.

Volgens een woordvoerder van de PACMA dierenpartij zien jagers het afknippen van oren en staarten als een traditie. Daarnaast menen de jagers dat ze de honden er een plezier mee doen omdat de jagershonden tijdens de jacht soms vast komen te zitten in de struiken of verwondingen kunnen oplopen door bramen- en distelstruiken waardoor ze infecties kunnen oplopen of onnodig pijn lijden. Door het afsnijden van een staart of de oren menen jagers dus dat ze infecties kunnen voorkomen, iets wat totaal onnodig en onzinnig is aldus PACMA.

Sinds het jaar 2003 is het in Andalusië niet meer toegestaan om operaties uit te voeren bij dieren zonder deze op de juiste manier te verdoven of zonder dat er reden voor is om een operatie uit te voeren, zoals het afknippen van oren en staarten. Sommige jagers echter gaan naar dierenartsen in de nabij gelegen deelstaat Extremadura om de Andalusische regelgeving te vermijden. Andere jagers kiezen ervoor om de operaties zelf uit te voeren in onhygiënische omstandigheden of het te laten doen door dierenartsen die zich niet helemaal aan de regels houden.

Gelukkig is er de speciale politie-eenheid SEPROMA van de Guardia Civil die diverse onderzoeken heeft lopen en waardoor deze arrestaties plaats konden vinden. De dierenpartij PACMA hoopt echter wel dat de Guardia Civil agenten meer hun aandacht gaan richten op de jagers zelf. Het is namelijk deze groep “dierengebruikers” (om maar niet te spreken van dierenliefhebbers) die verantwoordelijk is voor het merendeel van verminkte en in de steek gelaten honden in Spanje. Er is een discussie gaande over een verbod van het gebruik van honden bij de jacht in Spanje maar of dat er zal komen is nog maar de vraag – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken