skip to Main Content
Zus Spaanse Koning hoeft niet naar de gevangenis voor fraude en belastingontduiking

Zus Spaanse Koning hoeft niet naar de gevangenis voor fraude en belastingontduiking

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Infanta Cristina, ofwel de zus van Koning Felipe van Spanje, hoeft niet naar de gevangenis. Zo heeft de rechtbank in Palma op Mallorca vrijdag geoordeeld. Justitie heeft Cristina vrijgesproken van een dubbel fiscaal delict maar haar wel veroordeelt tot een boete van 265.088 euro voor haar aansprakelijkheid voor de winst in de Aizoon stichting. Haar echtgenoot Iñaki Urdangarin moet echter wel voor 6 jaar en 3 maanden naar de gevangenis en kreeg een geldboete van een half miljoen euro opgelegd.

Het Spaanse Koningshuis kan enigszins opgelucht ademhalen nu een van de directe familieleden van de Koning, zus Cristina, is vrijgesproken van fiscale fraude in de zaak Noos. Ze hoeft dus niet achter de tralies maar is wel veroordeelt tot een geldboete van 265.088 euro voor haar aansprakelijkheid binnen de stichting Aizoon waarvan ze mede oprichter was. Zo zette Cristina handtekeningen onder documenten die vals bleken te zijn en waarmee miljoenen euro’s werden verdiend.

De aanklager Manos Limpias (schone handen) had acht jaar cel gevraagd in de strafzaak die al jaren loopt maar uiteindelijk heeft de rechtbank op Mallorca haar vrijgesproken. Sterker nog, Manos Limpias moet de kosten van de rechtszaak van de Infanta Cristina betalen omdat ze in dit geval niet hebben gewonnen en ze niet correct hebben gehandeld, aldus de rechtbank. Volgens haar vertegenwoordiging is de zus van de Koning tevreden met de uitspraak maar tegelijkertijd triest en teleurgesteld omdat haar echtgenoot wel is veroordeelt tot celstraf en een hogere geldboete.

Echtgenoot

Haar echtgenoot Iñaki Urdangarín heeft dus minder geluk en zal voor 6 jaar en 3 maanden achter de tralies moeten en daarnaast een boete betalen van 500.000 euro. Urdangarín is veroordeelt vanwege verduistering, fraude, belastingontduiking en misbruik van invloed voor financiële winst. De Procureur Generaal had echter 19 jaar gevraagd en Manos Limpias zelfs 26 jaar maar uiteindelijk werd Iñaki, ooit een zeer gerespecteerde handbalspeler in Spanje, veroordeelt tot 6 jaar en 3 maanden celstraf. De Procureur Generaal wil zelfs dat Iñaki Urdangarín onmiddellijk de gevangenis in gaat vanwege vluchtgevaar, al zal dat niet zo’n vaart lopen aangezien hij nog steeds de schoonbroer van de Spaanse Koning is.

Andere straffen

De ex collega en mede oprichter van Aizoon Diego Torres kreeg een celstraf van 8 jaar en 6 maanden opgelegd en daarnaast een geldboete van 1,7 miljoen euro. De ex premier (PP) van de Balearen Jaume Matas kreeg vanwege zijn betrokkenheid tevens een gevangenisstraf van 3 jaar en 8 maanden opgelegd vanwege fraude en belastingontduiking. Andere verdachten zoals Ana María Tejeiro, de echtgenote van Diego Torres, Samantha Romero, Alfonso Grau, Marco Antonio Tejeiro en diverse andere betrokkenen werden vrijgesproken al moeten sommigen wel geldboetes betalen.

Gevangenis

Inmiddels heeft de Spaanse media al een idee waar de schoonbroer van de Spaanse Koning Iñaki Urdangarín eventueel naar de gevangenis zal gaan. Dat zou volgens de kranten VozPópuli en Público de gevangenis in Badajoz in de deelstaat Extremadura moeten worden. Als dat zo zou zijn zal de Infanta Cristina samen met haar vier kinderen van Zwitserland naar Lissabon in Portugal verhuizen om zo dicht bij haar echtgenoot te kunnen zijn. De gevangenis van Badajoz staat bekend als een van de schoonste en rustigste van heel Spanje met slechts 500 gevangenen die daarnaast vastzitten voor minder zware criminele feiten. Een andere mogelijkheid zou de moderne gevangenis van Álava kunnen zijn maar het feit dat hier veel ETA leden zitten kan ervoor zorgen dat deze gevangenis wordt uitgesloten.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Dat is typisch Spaans! Handtekeningen plaatse op valse documenten en niet gestraft worden daarvoor.
  Of is ze echt zo dom als ze ons wilt doen geloven?

 2. Ik denk dat die meneer niet naar een achte gevangenis gaat. Die zal van zijn verduisterde centjes een lkuxe villa kopen die hij dan verhuurt aan het ministerie van justitie die het dan als “gevangenis” gaat gebruiken waar meneer 6 jaar en 3 maanden (waarschijnlijk een stuk korter wegens “goed gedrag”) in alle weelde zijn “straf” kan uitzitten.
  Daarna kan kij weer rustig verder genieten van zij verduisterde geld. 🙁

  1. en die meneer , is nu vrijgelaten…. hoeft zich enkel de eerste van de maand even te melden bij het politiebureau in de plaats waar hij woont… zwitserland…..

   1. nee … hij is niet vrijgelaten. Hij hoeft alleen niet de voorlopige gevangenis in totdat de veroordeling tot 6 jaar celstraf rond is. Dat doen ze normaal gesproken alelen ini extreem zware gevallen zoals vluchtgevaar, iets waarbij bij beide heren geen sprake is.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken