skip to Main Content
Bijna 50 bosbranden actief in Noord Spaanse Cantabrië
RTVE

Bijna 50 bosbranden actief in Noord Spaanse Cantabrië

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

SANTANDER – De autonome regio Cantabrië heeft de noodsituatie verkondigd vanwege 50 bosbranden die op dit moment in de groene noord Spaanse regio actief zijn. Met het verhogen naar niveau twee van het Plan Especial de Incendios Forestales kan de regio hulp vragen aan de speciale militaire afdeling UME om te helpen met de bestrijding van de branden.

Met een droge periode met veel wind in het vooruitzicht heeft Cantabrië de noodsituatie verhoogd naar niveau twee. Sinds zaterdagavond zijn er in de autonome regio 13 nieuwe bosbranden bijgekomen waardoor het totaal actieve bos- en natuurbranden op 50 komt te staan. Het gaat om branden in o.a. de zones Monte Caballar, tussen Santa María de Cayón en Villafufre en bij de regio’s (comarcas) Pas, Besaya, Pisueña en Cabuérniga.

Zaterdagmiddag werd een 35-jarige man op heterdaad door agenten van de SEPRONA dienst van de Guardia Civil betrapt toen hij brand stichtte in het Monte Saja gebied in de gemeente El Tojo. Er wordt onderzocht of deze persoon ook verantwoordelijk is voor meerdere branden.

De regiopremier van Cantabrië Miguel Ángel Revilla spreekt rechtstreeks van terroristen, psychopaten en pyromanen die de branden aansteken. Als er een wind staat uit het zuiden is de kans op bosbranden groter en de “gekken” die deze branden veroorzaken weten dat. Er wordt ook gesproken over landbouwers die hun eigen grond in lichterlaaie zetten omdat ze denken dat de grond daardoor vruchtbaarder wordt. Volgens Revilla is het ergste dat de buurtbewoners vaak weten wie de veroorzaker van een brand is maar dat om de een of andere reden niet aangeven bij de politie.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie
 1. Je ziet het overal in Spanje, dat snoeihout of afval wordt verbrand.

  Af en toe, als er weinig wind staat, hangt er in de valleien een verstikkende rook omdat er overal afval wordt verbrand; ook als de natuur gortdroog is.
  Afgelopen jaar ging het bij ons in de vallei ook bijna mis omdat een boer zijn snoeihout en ander afval aan het verbranden was.
  De brandweer moest met groot materieel uitrukken en er werd zelfs een blusvliegtuig ingezet om erger te voorkomen.
  Kennelijk vindt men dit in Spanje geen probleem, worden er geen consequenties aan verbonden, want dezelfde boer stond van de week weer zijn afval te verbranden.
  Buiten het risico van het ontstaan van natuurbranden komen er bij dergelijke verbrandingen ook giftige stoffen vrij. Met het verbranden onder lage temperaturen (verbranden op de grond) worden de zeer giftige dioxines gevormd.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als u geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst).

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken