skip to Main Content
Verkiezingspeiling: PSOE en Ciudadanos stijgen, PP en Podemos dalen
123rf

Verkiezingspeiling: PSOE en Ciudadanos stijgen, PP en Podemos dalen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Nadat premier Pedro Sánchez afgelopen vrijdag nieuwe geforceerde verkiezingen aankondigde op 28 april (28A) dit jaar zijn de politieke partijen alweer volop bezig met de pre-campagne. Dit weekend stond bol van de partijbijeenkomsten in het hele land. De krant La Vanguardia presenteerde ook de eerste verkiezingspeiling.

Volgens deze peiling die werd samengesteld door onderzoeksbureau GAD3 tussen 12 en 15 februari zal de PSOE-partij de algemene parlementsverkiezingen op 28 april winnen. Het gaat echter om de eerste peiling die samenviel met de aankondiging van de verkiezingen en er is nog een lange weg te gaan voordat het 28 april is.

Van de huidige grote politiek partijen in het Spaanse parlement zullen alleen de PSOE en Ciudadanos zetels winnen. De PSOE stijgt van 85 naar 119 zetels en Ciudadanos van 32 naar 60 zetels. De PP verliest zetels en daalt van 137 maar 97 en ook Podemos gaat van 71 naar 32 zetels. De extreemrechtse partij VOX zou voor het eerst zijn intrede maken met 16 zetels.

Met dit scenario zou alleen een – voorlopig onmogelijke – coalitie tussen PSOE (119) en Ciudadanos (60) een meerderheidsregering (meer dan 176 zetels) geven van 179 zetels. Een combinatie van PSOE en Podemos zou niet meer lukken omdat de PSOE weliswaar 34 zetels wint maar Podemos 39 zetels verliest.

Een pact tussen centrum, rechts en extreemrechts, te weten Ciudadanos met 60 zetels, de PP met 97 zetels en VOX met 16 zetels levert 173 zetels op (niet genoeg voor 176 zetels) en dus zou men met de Baskische PNV met 6 zetels samen moeten gaan maar dat is voorlopig volgens de analisten blijkbaar geen optie.

https://www.lavanguardia.com/politica/20190216/46500310057/resultado-elecciones-sondeo-electoral.html

Volgens de verkiezingspeiling zou de Catalaanse partij ERC van 9 naar 11 zetels stijgen maar daalt de PDeCAT van 8 naar 6 zetels. De Baskische PNV stijgt van 5 naar 6 zetels terwijl het Baskische Bildu met 2 zetels gelijk blijft en ook Coalición Canaria met 1 zetel gelijk blijft. Het zijn echter deze kleinere formaties en partijen die vaak cruciaal blijken te zijn bij het vormen van een regering.

Wat betreft percentages zou de PSOE 28,2% van de stemmen krijgen (in plaats van 22,7% bij de verkiezingen in 2016), de PP daalt van 33% naar 23,6%, Ciudadanos stijgt van 13,1% naar 17,1%, Podemos daalt van 21,1% naar 12,4% en VOX maakt zijn intrede met 8,8% van de stemmen.

Dit is echter de eerste verkiezingspeiling en er zullen er nog veel gaan volgen die bijna altijd allemaal verschillende resultaten laten zien die soms totaal niet overeenkomen met de echte uitslag op de verkiezingsdag.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
 1. Bij de Spaanse verkiezingen van april kan gebeuren wat al eerder in Andalusië gebeurde, een coalitie van PP, Ciudadanos en VOX.

 2. Ook zo ongeloofwaardig.
  Susan Diaz en Sanchez op de voorste rij bij de partijbijeenkomst.
  Eerder was het nog Diaz die hem loosde als partijleider, hij kwam terug en won van haar….daarna verloor de PSOE onder Diaz aardig wat zetels tijdens de laatste regio verkiezingen hier in Andalucia, wilde Sanchez dat ze opstapte omdat ze na 40 jaar geen Socialisten meer in de regio regering hebben en zie daar….
  Naast elkaar, lief naar elkaar en de camera lachen terwijl ze als partij genoten elkaars bloed wel kunnen drinken.
  Wat een klucht zeg….

 3. Als de cijfers kloppen, dat is maar de vraag, dan is er een verschuiving geweest van stemmen van Podemos naar PSOE en Ciudadanos. Enigszins begrijpelijk want als je links bent maar niet met Podemos of PSOE blij bent blijft er weinig over. Maar dan nog is 28% voor de PSOE erg veel, aangezien ze volgens de officiële peilingen op 24% stonden, en bij die peilingen wijzigde de regerende PSOE de regels zodat zij er als grootste uitkwamen. In Andalusië, waar de PSOE altijd sterk was, haalden ze 28% van de stemmen binnen. Ik denk dat ze landelijk echt niet boven de 24% uit zullen komen.

  1. U gaat voorbij aan een ongeschreven politieke wetmatigheid. De PSOE heeft laten zien dat zij wel wilden maar niet mochten. Dit heeft hun veel steun van de kiezers opgeleverd. Vraag is of dit zal beklijven tot aan de verkiezingen. Ik volg het op de voet.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken