33 gewonden en 14 aanhoudingen bij rellen na arrestatie Spaanse rapper

33 gewonden en 14 aanhoudingen bij rellen na arrestatie Spaanse rapper
Beeld: Europa Press

33 gewonden en 14 aanhoudingen bij rellen na arrestatie Spaanse rapper

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – In Catalonië heeft men opnieuw te maken gehad met rellen, dit keer echter niet vanwege het separatisme maar vanwege de aanhouding van de Spaanse rapper Pablo Hasél. Deze rapper uit Catalonië werd veroordeeld tot 2 jaar en 6 maanden gevangenisstraf vanwege zijn teksten waarin hij volgens de rechters het terrorisme verheerlijkt en de monarchie beledigt.

De 32-jarige Pablo Hasél had zich vorige week vrijdag bij de gevangenis moeten melden maar dat deed hij niet. Hij verschanste zich in de Universiteit van Lerida waar hij samen met leden van het platform Llibertat Pablo Hasel opgesloten zaten om aanhouding te voorkomen.

Maar op maandag besloot de Catalaanse politie op last van de rechters de rapper aan te houden en de universiteit binnen te gaan en de rapper te arresteren om hem direct naar de gevangenis in Lerida over te brengen waar hij zijn celstraf moet uitzitten.

Maar deze aanhouding heeft gezorgd voor veel protest op straat wat overging tot rellen in verschillende Catalaanse steden zoals Barcelona, Lerida, Gerona, Tarragona, Vic en Reus. Daarbij raakten 33 personen waaronder ook agenten van de Mossos d’Esquadra gewond en werden 14 relschoppers aangehouden. Ook in Valencia werd gedemomstreerd en moest de Policia Nacional optreden.

Pablo Hasél wordt in verband gebracht met de vrijheid van meningsuiting of het gebrek daarvan in Spanje omdat de rapper net zoals de naar België gevluchte rapper Valtonyc dingen zeggen die soms niet door de beugel kunnen. In het geval van Hasél gaat het om beledigingen en het verheerlijken van terrorisme wat in Spanje zwaar telt. In het geval van Valtonyc ging het zelfs om het vermoorden van politieagenten.

Het is niet de eerste keer dat Pablo Hasél wordt gearresteerd want hij heeft een ‘crimineel’ verleden nadat hij in 2011, 2014 en 2016 ook al werd gearresteerd voor o.a. geweld, het in elkaar slaan van een persoon, het in elkaar slaan van een getuige tegen hem en het aanvallen van een journalist.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.