menu: rubrieken, zoeken & meer

Dit zullen de volgende groepen zijn die het covid-vaccin in Spanje krijgen

Dit zullen de volgende groepen zijn die het covid-vaccin in Spanje krijgen
Beeld: Europa Press

Dit zullen de volgende groepen zijn die het covid-vaccin in Spanje krijgen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Tot woensdag 17 februari zijn er in Spanje 2.624.512 personen gevaccineerd. Dat is 90% van het totaal van 2.914.755 vaccins dat Spanje op dit moment heeft ontvangen. Verder zijn er in Spanje 1.096.922 personen die inmiddels de tweede dosis hebben ontvangen, wat 41,8% is van het totaal aantal gevaccineerde personen. Maar wat zijn de volgende groepen personen die een vaccin kunnen krijgen?

Zoals bekend heeft Spanje een corona-vaccinatieplan dat bestaat uit 15 bevolkingsgroepen voor wat betreft de volgorde van vaccineren. Spanje bevindt zich op dit moment in fase 2 (van de 4). 

In fase 1 werden de bewoners en gezondheidspersoneel van zorgcentra, het personeel voor centra van afhankelijke personen, en een groot deel van de eerstelijnszorg gevaccineerd.

In fase 2 hebben ook of worden nog mensen ouder dan 80 jaar die zelfstandig wonen, overig gezondheidspersoneel onder de 55 jaar en werknemers met essentiële maatschappelijke functies onder de 55 jaar gevaccineerd.

In fase 2 gaat men in de deze volgorde te werk: 80-jarigen en ouder die zelfstandig wonen; personen tussen 70-79 jaar; personen tussen 60-69 jaar en daarna de personen jonger dan 60 jaar die een ernstige ziekte hebben. 

In de bovenstaande gevallen worden deze personen gevaccineerd met de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna aangezien de AstraZeneca vaccins voorlopig alleen beschikbaar worden gesteld aan personen onder de 55 jaar en gebruikt worden in de leeftijdsgroep 45-55 jaar. Het AstraZeneca vaccins wordt ook gebruikt voor het essentiële personeel (o.a. politie, Guardia Civil, brandweer, militairen) onder de 55 jaar.

Waarom deze leeftijden?

Als we kijken naar de percentages dan zien we waarom het Ministerie van Volksgezondheid heeft gekozen voor deze leeftijdsgroepen en de volgorde waarin men vaccineert.

De 80-plussers zijn goed voor 28% van alle ziekenhuisopnames en 13% van alle sterfgevallen. In de leeftijdsgroep 70-79 jaar is dat 20% ziekenhuisopnames en 4,1% sterfgevallen gevolgd door de groep 60-69 jaar met 11% ziekenhuisopnames en 1,1% sterfgevallen.

In de leeftijdsgroep 50-59 gaat het om 6% van de ziekenhuisopnames en 0,3% van de sterfgevallen en bij de groep 40-49 jaar is dat 3,1% ziekenhuisopnames en 0,1% sterfgevallen.

WEBSITE: op deze speciale website van het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid kun je meer informatie lezen (in het Spaans) over het corona-vaccinatieplan etc. HIER kun je een vragen en antwoorden pagina vinden (in het Spaans).