Search
menu
Search

Een uitbraak van salmonella in Europa wordt gelinkt aan eieren uit Spanje

Een uitbraak van salmonella in Europa wordt gelinkt aan eieren uit Spanje
Beeld: Canva

Een uitbraak van salmonella in Europa wordt gelinkt aan eieren uit Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid onderzoekt op dit moment een uitbraak van salmonella in diverse EU-landen waarbij een link gelegd wordt met eieren die uit Spanje komen. Het gaat om een Europese uitbraak van ‘Salmonella Enteritidis’ infecties van begin september 2021 tot en met januari 2022. Er zijn besmettingsgevallen, doden en ziekenhuisopnames bekend in onder andere Frankrijk, Spanje en Nederland.

In totaal wordt er gemeld dat 272 personen besmet zijn geraakt met salmonella en dat er twee personen zijn overleden na het eten van eieren die uit Spanje zijn gekomen. Frankrijk heeft 216 gevallen bevestigd, Spanje 22 gevallen, Nederland en het Verenigd Koninkrijk elk 12 gevallen en Noorwegen en Denemarken elk 7 gevallen. Tot nu toe zijn er twee doden te betreuren, een in Frankrijk en een in Spanje en werden 25 mensen in verschillende landen in ziekenhuizen opgenomen.

Frankrijk is het meest getroffen land waar sommige getroffenen restaurants hadden bezocht die eieren serveerden die werden gedistribueerd door een gemeenschappelijke leverancier uit Spanje. De eieren waren afkomstig van drie pluimveebedrijven, waarvan er één positief testte op de uitbraakstam Salmonella Enteritidis ST11.

Verse tafeleieren van de pluimveebedrijven die mogelijk verband hielden met de uitbraak werden meteen uit de handel genomen. Eieren werden verwerkt tot eiproducten waarbij ze een warmtebehandeling ondergingen. In de zomer van 2021 hebben geen andere landen eieren van dezelfde pluimveebedrijven ontvangen via de Spaanse eierhandelaar. Er worden door de Spaanse en Europese autoriteiten drie verschillende pluimveebedrijven in Spanje onderzocht.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?