Minimum lichaamslengte voor nationale politie wordt grotendeels afgeschaft

Minimum lichaamslengte voor nationale politie wordt grotendeels afgeschaft
Beeld: @policia / twitter

Minimum lichaamslengte voor nationale politie wordt grotendeels afgeschaft

MADRID – Het hoofdbestuur van de Policia Nacional schafte zopas de minimum lichaamslengte af die voordien vereist was om tot het korps toe te treden. Die lag tot nog toe op 1,65 meter voor mannen en 1,60 meter voor vrouwen. Voor de bijzondere eenheden UIP, UPR en de GEO (Grupo Especial de Operaciones) blijft het minimum wel van kracht.

Het was de minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska die de veranderingen maandag aankondigde na een onderhoud met de directie van de nationale politie. Op de vergadering waren ook de verantwoordelijken voor de aanwerving en selectie van het nationale korps aanwezig. Men besprak er de details van het toekomstige opleidingsbeleid.

Vanaf 2023 zou de lichaamslengte geen factor meer mogen zijn, waardoor ook kleine mensen bij de politie welkom zijn. Volgens de minister is zo een van de ‘glazen plafonds’ gebroken, omdat de minimumlengte het vooral voor heel wat vrouwen onmogelijk maakte om tot het korps toe te treden. Het vrouwelijke minimum van 1,60 meter ligt namelijk maar een paar centimeter onder het vrouwelijke gemiddelde, terwijl het mannelijke van 1,65 maar liefst 9 centimeter onder het mannelijke gemiddelde ligt.

Dankzij deze verandering schaart het Spaanse korps zich achter andere Europese politie eenheden. Ook in Frankrijk, Nederland, Finland, Slowakije, Zweden, Noorwegen, Oostenrijk, Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Roemenië, Duitsland en Denemarken is er geen minimumlengte om politieagent te worden.

De maatregel kadert in een algemene vernieuwing van het opleidingstraject van de nationale politie. “Het nieuwe model zal ons toestaan betere agenten te vormen, met meer kennis en middelen, en dus met een grotere preventieve en operatieve capaciteit.”, besloot minister Marlaska de aankondiging.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.