Spaanse regering houdt invoer vervuild puin uit Montenegro tegen in Andalusië

Spaanse regering houdt invoer vervuild puin uit Montenegro tegen in Andalusië
Beeld: Google Streetview

Spaanse regering houdt invoer vervuild puin uit Montenegro tegen in Andalusië

HUELVA – Oproer de laatste dagen in Huelva. Via de haven van Sevilla werd gevaarlijk afval uit Montenegro ingevoerd naar de stortplaats (vertedero) van Nerva (Huelva) . Ecologisten en lokale inwoners trokken aan de alarmbel, en vandaag besliste de regering dat de 40.000 ton die normaal nog zou worden ingevoerd dan toch niet naar Spanje komt.

Afgelopen 3 februari inspecteerde de Guardia Civil de boot Dakota, die 7.500 van een gevaarlijk gruis vervoerde, dat afkomstig is uit industriële processen. Men stelde vast dat de maximum toegelaten hoeveelheid 7.000 ton was, waardoor het ministerie van Ecologische Transitie beslist heeft de overige 40.000 ton aarde en steen in Montenegro te bevriezen . Normaal gezien zou namelijk ook die lading voor 10 Mei Spanje bereiken.

Het gruis wordt in Montenegro weggehaald om de kust op te ruimen. Dat gebeurt door de Franse Multinational Valgo, aanvankelijk met behulp van de schepen Muzaffer Bey en de Dakota. De Dakota heeft ondertussen haar lading al met behulp van 300 vrachtwagens afgeleverd aan de stortplaats van Nerva. Die lading zal dus naar alle waarschijnlijkheid gewoon daar blijven liggen.

Maandag aanstaande zou een derde boot, de Shannon River nog eens 6.000 ton achterlaten in Sevilla. Die actie wordt waarschijnlijk niet stilgelegd, omdat er voorlopig enkel problemen enkel met de Dakota waren.

Het ministerie vraagt de douane nu wel alle toekomstige ladingen van deze zelfde zending tegen te houden aan de grens. Het bedrijf Valgo reageert verontwaardigd. Volgens een woordvoerder gaat het om een legale en correcte verzending, en speelt het stilleggen van deze opruimactie enkel het werk van illegale maffia’s in de hand.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.