Wat is het verschil tussen hotels, hostals, albergues, aparthotels en B&B’s in Spanje

Wat is het verschil tussen hotels, hostals, albergues, aparthotels en B&B's in Spanje
Beeld: via canva.com

Wat is het verschil tussen hotels, hostals, albergues, aparthotels en B&B’s in Spanje

Heb je je ooit afgevraagd wat het verschil is tussen een hotel, een hostal, een albergue, een aparthotel en een bed and breakfast in Spanje? Elk type accommodatie heeft zijn eigen unieke kenmerken en diensten die bijdragen aan een welverdiende vakantie in Spanje. Laten we eens kijken naar de kenmerken, verschillen en overeenkomsten tussen de verschillende accommodaties in het populaire vakantieland.

Spanje is een land waar jaarlijks meer dan 80 miljoen buitenlandse toeristen naartoe reizen op zoek naar de zon, het strand, cultuur, steden, natuur, gastronomie, skipistes, golfbanen … noem het maar op, het land heeft immers alles te bieden wat een doorgewinterde toerist wil tijdens een welverdiende relax of doe vakantie. En al die toeristen moeten ergens slapen.

Dat kan in de steeds populairder wordende vakantiehuizen en vakantieappartementen of op campings, maar dat kan ook in de traditionele hotels of in varianten daarvan zoals hostals, aparthotels en albergues. Maar wat zijn de verschillen en kenmerken? En wat is de benaming voor een Bed and Breakfast in Spanje? En wat zijn boetiekhotels en Paradores in Spanje?

Hotel

Een Hotel is een gevestigde naam in de wereld van accommodaties, ook in Spanje. Hotels zijn vaak groter en bieden een breed scala aan diensten, waaronder roomservice, een restaurant, een zwembad, een spa, schoonheidsbehandelingen, fitnessruimten en vaak een businesscentrum. De kwaliteit en prijs varieert sterk van hotel tot hotel, afhankelijk van de sterrenclassificatie. 

  • Roomservice: Bestellen van maaltijden en drankjes die rechtstreeks naar uw kamer worden gebracht.
  • Restaurant: Een plek binnen het hotel waar u kunt genieten van ontbijt, lunch en diner.
  • Zwembad: Meestal beschikbaar tijdens de warme maanden voor verfrissing en ontspanning.
  • Spa: Veel hotels hebben spa-diensten zoals massages en schoonheidsbehandelingen.
  • Fitnessruimte: Een ruimte met fitnessapparatuur die gasten kunnen gebruiken om aan hun conditie te werken.
  • Businesscentrum: Dit kan een ruimte zijn waar u toegang heeft tot computers, printers en faxapparaten of zelfs vergaderzalen kan boeken.
  • Sterrenclassificatie: Hotels worden beoordeeld op kwaliteit en diensten met een sterrensysteem, variërend van 1 tot 5 sterren; hoe hoger het aantal sterren, hoe meer diensten er doorgaans beschikbaar zijn.

Hostal

Een Hostal in Spanje is echter niet hetzelfde als een hostel zoals de meeste mensen die term kennen. Een hostal is een soort budgethotel, vaak door een familie gerund, met eenvoudige voorzieningen. Hoewel ze minder diensten bieden dan een hotel, hebben ze meestal kamers met een eigen badkamer en soms een klein restaurant of bar op de begane grond. 

  • Voordelig: Een hostal is vaak goedkoper dan een traditioneel hotel. Ze zijn dus een prima optie voor reizigers met een beperkt budget.
  • Privékamers: Hoewel het concept lijkt op dat van een hostel, bieden hostals in Spanje over het algemeen privékamers in plaats van slaapzalen.
  • Eenvoudige voorzieningen: Verwacht basic voorzieningen in een hostal. Dit kunnen onder andere een bed, een kast en gedeelde of privé-badkamers zijn. Luxe voorzieningen zoals een zwembad of een fitnessruimte zijn meestal afwezig.
  • Centrale locaties: Veel hostals bevinden zich in het hart van de stad, waardoor ze een geweldige uitvalsbasis vormen voor het verkennen van de lokale attracties.
  • Lokale ervaring: Veel hostals worden gerund door lokale families, waardoor je een authentieke Spaanse ervaring krijgt, compleet met lokale kennis en gastvrijheid.

Albergue

Wil je een beetje avontuur en een echt Spaanse ervaring? Dan is een Albergue misschien iets voor jou. Een albergue is een soort herberg, vaak gelegen op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Ze bieden meestal slaapzalen met stapelbedden en gedeelde badkamers. Deze accommodaties zijn budgetvriendelijk en een geweldige manier om andere reizigers te ontmoeten. 

  • Gezamenlijke slaapzalen: Dit zijn grote kamers gevuld met stapelbedden waar je een bed huurt voor de nacht. Perfect voor solo-reizigers of degenen met een klein budget.
  • Gemeenschappelijke ruimtes: Albergues hebben vaak gedeelde keukens en woonkamers waar je kunt rusten, een maaltijd kunt bereiden en andere reizigers kunt ontmoeten.
  • Eenvoudige voorzieningen: Verwacht geen luxe. De voorzieningen zijn basaal maar voldoende, met gedeelde badkamers en soms een wasruimte.
  • Geen hotel-service: Er is geen dagelijkse schoonmaak of andere hotel-typische diensten. Je bent verantwoordelijk voor het schoonhouden van je eigen ruimte.
  • Traditionele omgeving: Veel albergues zijn te vinden in traditionele Spaanse gebouwen met typische lokale architectuur.
  • Locatie: Ze zijn vaak gelegen op pelgrimspaden en in natuurgebieden, ideaal voor gepassioneerde wandelaars en natuurliefhebbers.

Aparthotel

Voor degenen die op zoek zijn naar een meer huiselijke sfeer tijdens hun verblijf, kan een Aparthotel een goede keuze zijn. Dit biedt de voorzieningen van een hotel, maar met de optie van zelfvoorzienend zijn. Deze accommodaties hebben vaak aparte slaapkamers, een woonruimte en een uitgeruste keuken. 

  • Volledig ingerichte keuken: Een aparthotel zal meestal een volledig ingerichte keuken hebben, compleet met koelkast, fornuis, oven, magnetron en alle kookgerei dat je nodig zou kunnen hebben.
  • Woonruimte: Naast de slaapkamers is er meestal een aparte woonruimte, waar je kunt ontspannen en tijd kunt doorbrengen.
  • Wasfaciliteiten: Veel aparthotels bieden wasfaciliteiten in het appartement of hebben een gedeelde wasserette ter beschikking.
  • Schoonmaakdiensten: Hoewel je je eigen ruimte hebt, kun je vaak nog steeds genieten van reguliere schoonmaakdiensten, net als in een hotel.
  • Receptie-en conciërgediensten: Hoewel je in een aparte ruimte verblijft, zijn er vaak nog steeds een receptie en conciërgediensten beschikbaar om je te helpen met eventuele vragen of problemen.

Bed and Breakfast

In Spanje wordt het concept van een Bed and Breakfast vaak beschreven als een Casa Rural of Alojamiento con desayuno. Het is een landhuis, meestal gelegen op het platteland of een karakteristiek huis in kleine dorpjes, en wordt geleid door de eigenaren van het huis. Diensten kunnen variëren, maar meestal zijn ontbijt en schoonmaakkosten inbegrepen in de prijs. 

  • Kleiner: Een Bed and Breakfast in Spanje is doorgaans kleiner qua omvang, vaak met slechts een paar kamers beschikbaar voor gasten.
  • Intiem en huiselijk: De sfeer is typisch huiselijk en intiem, waardoor gasten zich vaak meer thuis voelen dan in traditionelere accommodatie-opties.
  • Inclusief ontbijt: In tegenstelling tot andere accommodatietypes, bieden de meeste Bed and Breakfasts in Spanje een ontbijt inclusief in de prijs (vandaar de naam). Dit kan variëren van een eenvoudig continentaal ontbijt tot een uitgebreider aanbod met lokale specialiteiten.
  • Persoonlijk: Gastvrijheid en persoonlijke service staan bij een Bed and Breakfast hoog in het vaandel. Gesteund door de eigenaren van het huis, staan deze accommodaties bekend om hun hands-on benadering en vriendelijke sfeer.
  • Ervaringen: Gasten kunnen vaak genieten van een unieke, lokale ervaring die verder gaat dan alleen accommodatie, zoals het leren van lokale gebruiken en tradities, deelnemen aan kookworkshops of deelnemen aan excursies en activiteiten in de omgeving.

In Spanje kent de Casa Rural echter meerdere vormen dan die vergelijkbaar zijn met een B&B. Het type Casa Rural dat je tegenkomt kan variëren afhankelijk van de locatie en de voorkeur van de huiseigenaar. Het kan zo zijn dat het een traditionele boerderij is, verbouwd tot een liefdevol vakantieverblijf met behoud van de originele kenmerken. Of het kan een modern gebouw zijn, gebouwd in de stijl van een traditionele Spaanse villa, voorzien van alle moderne gemakken. 

Een Casa Rural kan ook verschillende accommodatietypes aanbieden. Sommige bieden enkele kamers aan binnen het hoofdgebouw, waarbij je deel uitmaakt van het gezin. Anderen bieden volledige appartementen of vrijstaande woningen met eigen kookfaciliteiten. Deze zijn ideaal voor grotere groepen of voor diegenen die de voorkeur geven aan meer privacy tijdens hun vakantie. 

Het is ook mogelijk dat er een Casa Rural is die op een duurzame manier wordt geëxploiteerd, waarbij zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van hernieuwbare energiebronnen en eco-vriendelijke praktijken. Dit type Casa Rural wordt steeds populairder bij reizigers die bewuster willen omgaan met hun ecologische voetafdruk.

Extra: boetiekhotel

Een boetiekhotel in Spanje is anders dan de andere soorten accommodaties die we eerder hebben besproken. Boetiekhotels bieden een unieke, gepersonaliseerde ervaring in vergelijking met de standaard hotels. Ze zijn vaak kleiner, met slechts een paar kamers en hebben vaak een thematisch of zeer individueel ontwerp. Ze staan meestal onder lokaal beheer, in tegenstelling tot de grote hotelketens. 

Typische diensten in een boetiekhotel in Spanje omvatten een op maat gemaakte, persoonlijke service. Het personeel kent mogelijk je naam, je voorkeuren, en zal er alles aan doen om je verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Veel boetiekhotels in Spanje hebben ook een uitstekend restaurant of eetcafé ter plaatse dat regionale gerechten serveert. 

Een ander kenmerk van boetiekhotels is hun ligging. Ze kunnen zich in een trendy stadsbuurt bevinden, een antiek gebouw dat nieuw leven is ingeblazen, of op een pittoreske locatie in het platteland. Ze zijn vaak een bestemming op zich, met gasten die komen voor de unieke sfeer en ervaring, eerder dan gewoon een plek om te overnachten.

Extra: Parador

Paradores zijn een van Spanje’s best bewaarde geheimen. Ze zijn een keten van staats-eigendom hotels, die vaak zijn gevestigd in historische gebouwen zoals kloosters, kastelen en paleizen of op speciale locaties. Elke Parador is uniek qua locatie en design, maar ze delen allemaal een toewijding aan conservatie, cultuur en lokale gastronomie. 

Als je verblijft in een Parador, kun je rekenen op een aantal opvallende diensten en voorzieningen. Veel van deze hotels hebben vijf-sterren status en bieden diensten zoals verfijnde gastronomie, vaak met gerechten gemaakt met lokale ingrediënten en traditionele Spaanse recepten. Daarnaast bieden ze vaak luxueuze spa’s waar je kunt genieten van diverse behandelingen en speciale services zoals rondleidingen rond de historische locaties. 

Veel Paradores zijn perfect gelegen voor het verkennen van historische steden, natuurparken en culturele bezienswaardigheden. Ze bieden ook speciale toeristische arrangementen en activiteiten waarmee je dieper kunt graven in de lokale cultuur en geschiedenis. In de meeste Paradores heb je ook toegang tot comfortabele zalen en vergaderfaciliteiten – ideaal voor evenementen en feesten.

Kortom, een verblijf in een van de bijna 100 Parador garandeert je een unieke en hoogwaardige ervaring, naadloos verweven met de rijke geschiedenis en cultuur van Spanje.

Elk type accommodatie heeft dus zijn eigen charme en voordelen. Uiteindelijk is de beste keuze afhankelijk van wat jij zoekt in jouw ideale vakantie in Spanje.

Ga naar de inhoud