skip to Main Content
Manifestatie in Madrid ter verdediging van de Iberische wolven in Spanje

Manifestatie in Madrid ter verdediging van de Iberische wolven in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Komende zondag 18 maart zal er een grote manifestatie plaatsvinden in het centrum van Madrid ter verdediging van de Spaanse wolven, de lobo ibérico. In 2017 overleden er volgens Ecologistas en Acción, het Wereld Natuur Fonds (WNF) en de politieke partij Equo tussen de 500 en 650 wolven op niet natuurlijke wijze door de illegale (en in sommige gevallen legale) jacht en aanrijdingen op de wegen.

De organisatie hoopt bij de manifestatie van dit jaar de 30.000 deelnemers van vorig jaar te overtreffen. De manifestatie van dit jaar zal op zondag 18 maart om 12 uur van start gaan bij het Atocha treinstation waarna de stoet richting de Puerta del Sol zal gaan.

30 jaar geleden stond de Iberische wolf op het punt te verdwijnen in Spanje maar dankzij hard werken wist men het aantal wolven weer omhoog te brengen. Op dit moment leven er in heel Spanje tussen de 2.000 en 2.500 wolven (van de 12.000 die nog in Europa te vinden zijn). Dat aantal wordt elk jaar echter steeds minder omdat er illegaal en in sommige gevallen legaal op de wolven gejaagd wordt omdat ze als bedreiging gezien worden. Daarnaast overlijden er ook veel wolven bij verkeersongevallen. Gedurende 2017 overleden er tussen de 500 en 650 wolven in Spanje, aldus het WNF.

In Spanje zijn “lobos ibéricos” te vinden in het zuiden van Spanje in de Sierra Morena, Sierra de Gata en San Pedro, al zijn ze hier bijna uitgeroeid en in het noorden van het land in de deelstaten Galicië, Asturië, Cantabrië en Castilla y León. Vooral in het noorden is het aantal wolven de laatste jaren gestegen waardoor er ook meer conflicten tussen jagers boeren en de wolven zijn gekomen. Regelmatig worden er wolven doodgeschoten en opgehangen aan verkeersborden en palen uit protest. In het zuiden van het land zijn de wolven stukken beter beschermd dan in het noorden van het land waar het op sommige plaatsen zelfs officieel is toegestaan om op wolven te jagen, zoals in de autonome regio Asturië.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Sonia wat is daar so positief aan, jij komt vast
   Niet van het platteland van Spanje zoals ik, de schade
   Die die krengen aanrichten,wel eens een doodgebeten
   Lammetjes gezien,daar wordt je echt niet vrolijk van
   Hoor, en dan de schade voor de herders, en eigennaren, dus wat is dan so positief, denk eerst eens na voor je zulke onzin schrijft
   Sorry hoor

   1. Recentelijk is in België nu ook een wolvin actief (Naya). Groot nieuws hier. Deze heeft 1x schapen gedood maar hier worden de eigenaren vergoed voor elk dood dier zodat de wolven enigzins “beschermd’ worden. Het is geen fraai gezicht maar wolven hebben wel andere nuttige functies.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken