skip to Main Content
Tienduizenden Catalanen op de been in Madrid
El Pais

Tienduizenden Catalanen op de been in Madrid

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Zaterdagmiddag om 18 uur begon de grote manifestatie of protestmars van het Catalaanse separatisme in Madrid, de hoofdstad van Spanje. In meer dan 500 bussen, 15 AVE hogesnelheidstreinen en veel mensen die met eigen vervoer naar Madrid kwamen waren er tienduizenden Catalanen in de Spaanse hoofdstad om te demonstreren tegen het gebrek aan democratie, de vrijheid van de politieke leiders die in de rechtszaak verwikkeld zitten en voor het recht op zelfbeschikking.

Het is aan de ene kant tegenstrijdig aangezien men in het Catalaanse separatisme roept dat er geen democratie is in Spanje maar een demonstratie in het hart van Spanje, zijnde de hoofdstad van het land, is zonder noemenswaardige problemen verlopen en gebeurt in complete vrijheid van meningsuiting. Sterker nog, de Catalaanse manifestanten werden begeleid door de Policía Nacional om ervoor te zorgen dat er geen problemen zouden zijn doordat eventueel tegenhangers van de Catalaanse manifestatie zich zouden laten zien, iets dat niet gebeurd is.

Hoe dan ook, zoals altijd bij een demonstratie of manifestatie is er een onenigheid over het aantal deelnemers. Volgens de politie en overheid waren er 18.000 mensen op de been, volgens de organisatie waren het er 120.000 en volgens de krant El Pais waren het er rond 54.000, een aantal waar ook de Catalaanse krant La Vanguardia rust mee heeft. De Catalaanse kranten zoals ElNacional.cat en Ara.cat schrijven liever over 120.000 deelnemers

De demonstratie was georganiseerd als een strakke propaganda machine met de gebruikelijke merchandising van gele lintjes, borden met ‘presos politicos libertad’, ‘Puigdemont president’, ‘este juicio es una farsa’ en de estelada vlaggen. Het werd georganiseerd door het ANC en Omnium Cultural met daarnaast zo’n 60 andere instellingen en organisaties, waarvan enkele uit Madrid zelf.

De stoet met de Catalaanse regiopremier Quim Torra aan kop liep over de Paseo del Prado (dus langs het bekende museum Prado) richting de Plaza de Cibeles. De manifestatie is te vergelijken met die van december 2017 toen het Catalaanse separatisme naar Brussel ging met zo’n 45.000 mensen of de recente manifestatie in Barcelona met 200.000 deelnemers.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken