skip to Main Content
Vaderdag of Día del Padre in Spanje op 19 maart
Freepik

Vaderdag of Día del Padre in Spanje op 19 maart

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Dit is een bericht voor alle kinderen die in Spanje wonen, Spaans, Nederlands of Belgisch: Op dinsdag 19 maart (2019) is het Vaderdag in Spanje ofwel Día del Padre en worden alle vaders (als het goed is) in de watten gelegd. De Spaanse Vaderdag valt niet samen met die in België die op zondag 9 juni (2019) gevierd wordt of die in Nederland die op zondag 16 juni (2019) gevierd wordt. Slechts de regio Antwerpen in België viert op dezelfde dag Vaderdag als in Spanje.

Dinsdag 19 maart worden alle papa’s in Spanje in de watten gelegd aangezien het die dag Día del Padre is, een dag die samenvalt met de Día de San José. Vaderdag wordt weliswaar niet door iedereen actief gevierd maar is toch een leuk moment voor de kinderen om hun vader in de watten te leggen en cadeautjes te geven.

In Spanje viert men Vaderdag op een andere dag dan in Nederland en België wat voor veel in Spanje wonende Nederlanders en Belgen nogal eens voor verwarring kan zorgen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de vaders geluk hebben en twee keer in de watten worden gelegd door hun kinderen (zijn er papa’s die dat geluk hebben?).

19 maart is voor de Spanjaarden Vaderdag, een dag die op deze datum ook gevierd wordt in o.a. Marokko, Andorra, Bolivia, Kroatië, Honduras, Italië, Liechtenstein, Mozambique, Portugal en China. Ook de regio Antwerpen schijnt Vaderdag te vieren op dezelfde dag als in Spanje terwijl de rest van België Vaderdag viert op zondag 9 juni (tweede zondag in juni) in 2019 en Nederland op zondag 16 juni (derde zondag in juni) in 2019.

Moederdag

Overigens is ook Moederdag of Dia de la Madre in Spanje anders dan in Nederland en België. In Spanje wordt de Moederdag op de eerste zondag van mei gevierd, in 2019 is dat dan zondag 5 mei, terwijl de Moederdag in Nederland en België gevierd wordt op de tweede zondag van mei, in 2019 op zondag 12 mei. Ook hier is de regio Antwerpen een uitzondering waar de moederdag gevierd wordt op donderdag 15 augustus in 2019.

Geschiedenis van Vaderdag

Naar verluidt is Vaderdag in 1909 geïntroduceerd door mevrouw Sonora Smart Dodd, uit de staat Washington (VS), waarbij zij haar vader, William Jackson Smart, wilde eren. Hij was een veteraan uit de Amerikaanse Burgeroorlog, die weduwnaar was geworden, nadat zijn vrouw in het kraambed bij de geboorte van hun zesde kind gestorven was. Toen zijn dochter volwassen geworden was, wilde ze de kracht en het doorzettingsvermogen van haar vader onder de aandacht brengen. Zij was hiervoor geïnspireerd door Anna Jarvis, die een jaar eerder een Moederdag had gelanceerd.

De eerste Vaderdag vond toen plaats op 19 juni 1910 in Spokane in de staat Washington. President Calvin Coolidge steunde in 1924 het idee om een Vaderdag te vieren, maar het geheel uit mannen bestaande Amerikaanse congres wilde niet iets doorvoeren dat zo de mannen in het zonnetje zette. Het effect hiervan was dat de dag pas officieel in de VS erkend werd tijdens het presidentschap van Richard Nixon in 1972.

In Nederland werd vanaf 1937 in oktober Vaderdag gevierd. Op initiatief van de toenmalige Nederlandse Bond van Herenmodedetaillisten werd in 1948 afgesproken dat Vaderdag verplaatst zou worden naar de derde zondag van juni.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
 1. En tot zover de enorm positieve bijdrage van leo.
  Als je het artikel eens goed leest en de vermoedelijke historie van vader dag ziet, dan had het toen dus niets te maken met verkoopcijfers opkrikken maar vooral met de liefde en respect en bewondering die een dochter had voor haar vader.
  En ach, wat zou het als dit soort dagen tegenwoordig vooral de commercie dienen, je bent niet verplicht om wat te kopen of er aan mee te doen.
  Persoonlijk vind ik het prima dat het er is en dat de kinderen eens een dagje extra hun best doen voor hun vader.
  Het is wel een kunst dat jij over veel hele onschuldige onderwerpen zo enorm negatief kan doen trouwens, misschien moeten we daarvoor een aparte dag in het leven roepen, die noemen we dan de ¨zwart kijkers dag¨ al zullen we daar dan later wel weer problemen mee krijgen van mensen die het woordje ¨zwart¨ weer afkeuren, maar tegen die mensen zeggen we dan ¨hey wat leuk, u begrijpt het doel van deze dag¨

  Voor alle mensen die net als ik vaderdag geen probleem vinden, geniet er lekker van en laat de vaders lekker in het zonnetje staan vandaag!

 2. Ben geen vader en heb geen vader meer en mijn vrouw ook niet, daarnaast blijf ik al die dagen de grootste onzin vinden net zoals dierendag. Het is enkel en alleen maar uitgevonden om de verkoop te stimuleren. Aangezien ik geen schaapje ben doet ik al al die onzin niet mee.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als u geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst).

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken