menu: rubrieken, zoeken & meer

Europese Commissie wil met corona-certificaat zomervakantie weer mogelijk maken

Europese Commissie wil met corona-certificaat zomervakantie weer mogelijk maken
Beeld: 123rf

Europese Commissie wil met corona-certificaat zomervakantie weer mogelijk maken

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Europese Commissie (EC) heeft het voorstel klaarliggen voor een corona-certificaat wat niet gezien moet worden als een corona-paspoort. Het document moet de naam ‘Digitaal Groen Certificaat’ krijgen waarmee het reizen binnen de Europese Unie voor gevaccineerde maar ook negatief geteste en geïmmuniseerde personen weer mogelijk moet worden.

Als alles naar wens gaat dan moet dit ‘Digital Green Certificate ’ of ‘Certificado Verde Digital’ nog voor de zomer klaar zijn zodat het reizen binnen de EU weer mogelijk moet worden deze zomermaanden.

Met dit certificaat kunnen corona-vrije Europese burgers zich vrij verplaatsen binnen de EU, Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein, zowel om te werken als om te reizen. 

Het certificaat zou over drie maanden klaar moeten zijn, net op tijd voor de zomervakantie dus maar er het moet nog wel door de EU-lidstaten goedgekeurd worden. Als alles goed gaat kan het certificaat half juni in gebruik worden genomen.

Europees platform

De EC wil dat er een Europees certificaat komt om te voorkomen dat de EU-lidstaten eigen corona-certificaten gaan lanceren waardoor er dus binnen no time 27 verschillende certificaten of paspoorten komen die alleen maar voor verwarring zorgen.

Er moet een platform komen zodat alle digitale groene certificaten in elk land makkelijk gecontroleerd kunnen worden en alles op elkaar afgestemd is. Zoals altijd klinkt dit in de theorie mooi en praktisch maar is de vraag of dit alles wel binnen de EU in drie maanden geregeld kan zijn.

Hoe ziet het eruit

Het Digitale Groene Certificaat (DGC) zal zowel digitaal als in papiervorm te gebruiken zijn. De nationale overheden regelen de afgifte van het certificaat. Het kan bijvoorbeeld worden afgegeven door ziekenhuizen, testcentra en gezondheidsdiensten.

Het DGC zal daarnaast in alle talen van de Europese Unie beschikbaar komen waarbij dit per land anders is met de taal of talen van dat land plus het Engels. Officieel zou dat in Spanje dus in het Spaans (Castiliaans), Catalaans, Baskisch, Galicisch en Engels zijn.

Het DGC zal een bewijs zijn om te laten zien dat iemand gevaccineerd is tegen Covid-19. Ook kan het certificaat de negatieve corona-testuitslag aantonen voor die personen die nog niet gevaccineerd zijn of die zich niet willen laten vaccineren. 

Ook zal het DGC informatie geven over een mogelijk herstel na een corona-besmetting wat zou duiden op een tijdelijke immuniteit. Er zijn dus drie mogelijkheden om discriminatie te voorkomen omdat verwacht wordt dat niet iedereen voor half juni gevaccineerd zal zijn binnen de EU.

De DGC zal zowel op papier als digitaal een QR-code hebben die de relevante informatie weergeeft als deze code gescand wordt. Deze QR-code bewijst tevens de authenticiteit van het Europese certificaat.

Reizigers kunnen met deze QR-code dus hun vaccinatie, negatieve corona-testresultaat of immuniteit bewijzen. In het geval van een vaccinatie wordt ook de informatie weergegeven welk corona-vaccin is gebruikt en waar en door wie dat is toegediend.

Verder is belangrijk dat alleen de corona-vaccins die door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) zijn goedgekeurd geldig zijn voor dit certificaat. Daarbij gaat het dus om de vaccins van Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca en Johnson en Johnson.

In het geval van andere corona-vaccins die (nog) niet door het EMA zijn goedgekeurd zoals de Chinese Sinopharm die of het Russische Spoetnik V die in Hongarije gebruikt worden, moeten de EU-lidstaten in kwestie zelf beslissen of deze gevaccineerde personen ook een DGC kunnen krijgen.

Uiteraard zal de EU ervoor zorgen dat de gegevensbescherming, veiligheid en privacy gerespecteerd worden. De gegevens die de QR-code bevatten worden namelijk niet opgeslagen op de smartphones van de bezitters en werkt het als een digitale instapkaart zoals luchtvaartmaatschappijen ook al gebruiken.