Search
menu
Search

Overheid organiseert cursussen over de geschiedenis van de Roma-zigeuners in Granada

Overheid organiseert cursussen over de geschiedenis van de Roma-zigeuners in Granada
Beeld: Canva

Overheid organiseert cursussen over de geschiedenis van de Roma-zigeuners in Granada

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GRANADA – In Andalusië zijn ze goed vertegenwoordigd, de zogezegde Gitanos of Roma-zigeuners. Alleen weten veel mensen niet goed wie zij precies zijn en vanwaar ze afkomstig zijn. Daarom organiseert de lokale overheid nu educatieve cursussen in een aantal scholen in Granada. 

Het initiatief gaat uit van de Delegación Territorial de Igualdad, Políticas Sociales y Conciliación (de territoriale delegatie voor gelijkheid, sociale politiek en verzoening) van het bestuur van Granada. Die bokste een atelier ineen over de geschiedenis en de cultuur van de Roma, om die kennis “te verspreiden” en het “multiculturele onderwijs” in te zetten als “tool voor een betere samenleving”.

Het atelier wordt voor het eerst georganiseerd op het Juan Alonso Rivas college en zal daar doorgaan in maart, april en mei. Er wordt gebruik gemaakt van audiovisueel materiaal waarin een aantal Roma aan het woord komen, die de toeschouwers wegwijs maken in hun gebruiken, tradities en waarden. Tegenover de Roma bestaan jammer genoeg namelijk nog heel veel vooroordelen, een probleem dat volgens de organisatoren slechts kan worden opgelost middels een beter begrip van de werkelijke situatie.

De precieze afkomst van de Roma bevolking is een onderwerp van discussie. Algemeen wordt aangenomen dat die zijn oorsprong vindt in de Punjab, een regio die overlapt tussen India en Pakistan. Van daaruit migreerden ze stilaan naar het Westen. In heel Europa leven Roma-zigeuners, een groot deel daarvan ook in Spanje. Ze zijn in veel samenlevingen altijd een minderheid geweest, die voornamelijk in de 20e eeuw ook fel gestigmatiseerd en vervolgd is. 

Vandaag de dag is het grootste deel van de Roma’s sedentair. Zij zijn voornamelijk aanwezig in Andalusië, Valencia en Catalonië, maar ook in de grote Spaanse steden zijn er uitgebreide gemeenschappen. Op 8 April viert men de internationale dag van de Roma. Meer informatie over de Spaanse gemeenschap vind je op de website van de Fundacion Secretariado Gitano.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?