Search
menu
Search

Acht op de tien Spanjaarden koopt online vanwege betere prijzen

Acht op de tien Spanjaarden koopt online vanwege betere prijzen
Beeld: Canva

Acht op de tien Spanjaarden koopt online vanwege betere prijzen

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Uit het recent rapport van Adevinta, het bedrijf dat eigenaar is van portals zoals Fotocasa, habitaclia, Infojobs, coches.net, motos.net en Milanuncios, blijkt dat online winkelen in Spanje goed gaat. Volgens het rapport heeft 97% van de ondervraagde gebruikers in het afgelopen jaar minstens één product online gekocht of verkocht. Van deze groep geeft 82% aan dat online winkelen hen heeft geholpen te besparen.

Het rapport waarschuwt dat bijna 6 op de 10 ondervraagde personen (59%) in 2022 meer hebben gekocht dan het voorgaande jaar, terwijl 35% evenveel heeft gekocht en 6% minder heeft gekocht. Als er specifiek wordt gevraagd naar de inflatie, hebben vier van de tien respondenten aangegeven dat ze meer online hebben gekocht als gevolg van de algemene prijsstijgingen in 2022, terwijl iets meer dan de helft aangaf evenveel te hebben gekocht. Slechts 5% gaf toe minder te hebben gekocht.

Naast een toename in online transacties, is ook de regelmaat van de aankopen toegenomen. In 2022 maakten maandelijkse aankopen 43% van het totaal uit, wat een stijging is van 35% in 2021. Wekelijkse aankopen waren goed voor 30%, bijna een verdubbeling van het voorgaande jaar werd. Dagelijkse aankopen zijn verdrievoudigd, van 1% in 2021 naar 3% in 2022. Het aantal incidentele aankopen is daarentegen met 23% gedaald wat betekent dat online kopers steeds vaker terugkerende klanten worden.

De verkoop heeft een vergelijkbare evolutie doorgemaakt. Maandelijkse verkopen zijn toegenomen en vertegenwoordigen nu 20% in 2022, vergeleken met 11% in 2021. Wekelijkse verkopen zijn gestegen naar 14%, een verbetering van 10% vergeleken met vorig jaar. Dagelijkse verkopen zijn verdubbeld, van 1% naar 2%.

Per platform

Wat betreft sectoren meldt het platform Milanuncios dat de vraag naar tweedehands artikelen met 4% is gestegen ten opzichte van 2021. Aan de andere kant heeft de werkgelegenheid het in 2022 het beste gedaan qua economische indicatoren, ondanks de vertraging in het laatste kwartaal van het jaar. Het totale aantal vacatures dat op InfoJobs is gepubliceerd, groeide met 18% ten opzichte van 2021.

Volgens de gegevens van Fotocasa in de vastgoedsector is het verschil tussen huur en koop verdwenen vanwege strengere hypotheekvoorwaarden. Hierdoor steeg de interesse in huur tot 46% halverwege het jaar, terwijl de intentie om te kopen daalde tot 44%. Daarnaast heeft de auto-branche opnieuw te maken gehad met een gebrek aan voorraad en grondstoffen, wat heeft geleid tot vertragingen bij de levering van nieuwe voertuigen volgens coches.net en motos.net. Bron: ingezonden persbericht

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?