skip to Main Content
Honderden dieren zitten vast of zijn verdronken als gevolg van de overstromingen in Aragón
Aitor Garmendia / Tras los Muros

Honderden dieren zitten vast of zijn verdronken als gevolg van de overstromingen in Aragón

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Aitor Garmendia / Tras los Muros

ZARAGOZA – Net zoals in het jaar 2015 toen een van de ergste overstromingen plaats heeft gevonden door het stijgende water in de rivieren heeft men nu in de deelstaat Aragón ook weer te maken met de verschrikkelijke gevolgen van het wassende water. Niet alleen de mens is daarvan het slachtoffer maar ook de honderden varkens, koeien, stieren, schapen en geiten die aan hun lot zijn overgelaten in de tientallen loodsen die omringt zijn door het water.

Volgens de krant Heraldo de Aragón is meer dan 15.000 hectare aan landbouwgrond onder water gelopen als gevolg van de stijgende Ebro rivier en andere kleinere rivieren. Volgens de website eltiempo.es wordt er gesproken over de derde ergste overstroming (na die van 2015 en 2003) van de afgelopen 21 jaar waarbij het waterpeil in de Ebro bij Zaragoza tot 5,36 meter is gestegen.

De meeste inwoners die ergens wonen waar het water het gebied overnam konden met de schrik vrijkomen maar de dieren die leven in de loodsen hebben helaas niet altijd dat geluk. Sommige boeren hebben op tijd gehandeld en konden duizenden dieren redden door deze op tijd te evacueren maar in veel gevallen is dat niet gebeurd of was het te laat om nog iets te kunnen doen.

Zo zijn er tientallen loodsen in de nabijheid van de Ebro rivier die vol staan met honderden dieren zoals varkens, schapen, geiten, koeien, stieren en in sommige gevallen paarden die het wassende water of niet overleefd hebben en verdronken zijn of die in erbarmelijke omstandigheden in hun kooien of afgeschermde ruimtes vast zitten in het water en geen kant op kunnen. In sommige gevallen kan men niets meer doen voor deze dieren terwijl in andere gevallen men er alles aan doet om zoveel mogelijk dieren van een verdrinkingsdood te redden.

Fotografe Aitor Garmendia van de organisatie Tras los Muros maakte foto’s van de wanhopige dieren die geplaatst werden op de website Público. Hieronder enkele van deze foto’s.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. Treurig om te zien dat boeren die in een deltagebied hun bedrijf hebben, niet anticiperen op iets wat onvermijdelijk is. Na zoveel zware sneeuwval en de regen van de afgelopen weken, heb je geen glazen bol nodig om te weten dat er wateroverlast komt als de dooi in de hoger gelegen gebieden intreedt. Maar zelfs in Nederland, waar dit soms een jaarlijks terugkerend fenomeen is, wordt men hierdoor blijkbaar nog steeds “verrast”!?
  Zulke reqio’s hebben duidelijk behoefte aan een soort rampenplan voor deze situaties, waarbij snel en veel transportmateriaal ingezet kan worden voor noodzakelijke evacuaties. Een regionale overheid zou hier het voortouw in moeten nemen en boeren die dit soort risico’s lopen dienen daar financieel aan bij te dragen. Maar ja, zodra zoiets geld gaat kosten …………………

  1. Je hebt gelijk Jaap.
   Het is inderdaad een geld kwestie.
   De grond in dit soort gebieden is relatief goedkoop, er groeit snel eten voor dieren en dus duikt men daarop.
   Maar men vergeet even hoe het kan gaan als het mis gaat…..
   En dat is in Spanje zo en zoals jij terecht zegt, ook in NL zo.
   En helaas zijn altijd de dieren de dupe, want de mens beslist waar ze de dieren willen hebben.

 2. Tja, zoals altijd, de beste stuurlui staan aan wal.
  Dat er in NL bijvoorbeeld weer miljoenen kippen en andere vogels moesten worden afgemaakt doordat ze niet in staat zijn een ¨griepje¨ buiten de deur te houden, daar hoor ik niemand over hier. Toen in het Zuiden van NL de rivieren weer eens buiten de oevers gingen….hoeveel dieren kwamen daar dood??

  Ja ja, men wist dat het ging regenen? Dat het ging overstromen?
  Op andere artikelen hier, waar het gaat om weeralarm etc. roepen anderen dat men hier te snel en te vaak een weeralarm afgeeft en dat het te vaak onnodig is.

  Kennelijk weten de mensen die hier reageren exact hoe het weer zich zal gedragen en weten ze hoeveel regen er gaat vallen….joh, in plaats van hier te reageren moeten jullie het weer gaan volgen en de gevolgen gaan voorspellen, dan kan je je echt financieel helemaal binnen fietsen.

  Moraal van het verhaal, hou nou toch eens op met Spanje neer te zetten als een land dat dierenleed veroorzaakt en kijk eens in je eigen land, hoe vaak daar een besmettelijke dierenziekte heerst en mensen ziek worden van het gekweekte vlees.

  Zodra je dat hebt opgelost in je eigen land, lever dan pas commentaar op mensen die ook niet de natuur konden voorspellen!! Ik heb dit artikel gelezen en er staat toch helder in dat velen hun dieren wilden redden….vaak met hun eigen leven als risico!

  Dus Henk…idd Viva en España!!!

 3. als men zoiets op voorhand weet en dat weten ze zeker op zijn minst gewoon alle deuren open zetten zodat de beesten zelf nog kunnen ontsnappen daar kan ik mij kwaad op maken het is gewoon egoïstisch van die boeren

 4. Dit vind ik echt heel erg om te zien. Die boeren weten toch dat het veel gaat regenen, waarom nemen ze geen voorzorgsmaatregelen? nu is het te laat en gaan al die besten dood. In plaats van foto´s maken van die arme beesten zou ik ze vrij gelaten hebben

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken