skip to Main Content
Geen vijfkoppig verkiezingsdebat op Spaanse televisie (UPDATE)
El Pais

Geen vijfkoppig verkiezingsdebat op Spaanse televisie (UPDATE)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse verkiezingsraad (Junta Electoral) heeft uiteindelijk besloten dat Atresmedia, eigenaar van de tv-kanalen Antena3 en La Sexta, geen verkiezingsdebat mag uitzenden met vijf kandidaten. Volgens de verkiezingswet mogen alleen kandidaten die reeds een vertegenwoordiging hebben in het parlement deelnemen aan debatten tijdens de verkiezingscampagne. Het idee was een tv-debat met de PSOE, PP, Ciudadanos en VOX maar die laatste heeft op dit moment geen zetels in het parlement.

Traditiegetrouw worden verkiezingsdebatten georganiseerd door de publieke televisiezender TVE maar de premier van Spanje besloot te kiezen voor een debat met de vijf belangrijkste kandidaten in plaats van de vier die toegestaan zijn bij de publieke omroep. De TVE heeft op dinsdag 16 april een alternatief debat uitgezonden met vertegenwoordiging van zes politieke partijen.

Op dinsdag 23 april zou slechts vijf dagen voor de verkiezingsdatum zondag 28 april een debat worden uitgezonden bij Atresmedia met vijf kandidaten, te weten premier Pedro Sánchez (PSOE), Pablo Casado (PP), Albert Rivera (Ciudadanos), Pablo Iglesias (Unidas-Podemos) en als nieuwkomer Santiago Abascal (VOX).

Het waren uiteindelijk nationalistische partijen zoals de Catalaanse JxC en ERC maar ook het Baskische PNV en Coalición Canaria die geklaagd hebben bij de Verkiezingsraad (Junta Electoral). Uiteindelijk heeft de raad hen gelijk gegeven waardoor er nu geen debat met vijf maar met vier kandidaten zal zijn op 23 april.

Nadat het nieuws bekend werd dat de extreemrechtse partij VOX niet aanwezig mag zijn bij het verkiezingsdebat, meldde de Catalaanse ERC dat zij graag de plaats van VOX willen innemen. Daarbij wil de Catalaanse Esquerra Republicana de Catalunya partij, die wel een vertegenwoordiging heeft in het parlement, de op dit moment in voorlopige hechtenis verblijvende Oriol Junqueras laten deelnemen.

De Junta Electoral heeft de partij ERC en Junqueras toestemming gegeven voor een meeting in de gevangenis Soto del Real in Madrid omdat Junqueras de partijleider is van ERC maar heeft nog niets gezegd over een deelname aan het verkiezingsdebat, al is de kans klein dat dit zal gebeuren.

UPDATE: Nadat de verkiezingsraad een debat met vijf kandidaten (dus inclusief VOX) heeft afgekeurd, was er onzekerheid over het verkiezingsdebat bij Atresmedia. De tv-producers gingen snel over op een debat met de vier belangrijkste kandidaten maar premier Pedro Sánchez heeft uiteindelijk aangegeven slechts bij één debat aanwezig te zijn dat zal plaatsvinden bij TVE.

In eerste instantie zou dit niet doorgaan bij de publieke omroep TVE (Atresmedia is een commerciële omroep en eigenaar van o.a. Antena3 en La Sexta terwijl TVR van de staat is) maar nu er een verbod is met een debat inclusief VOX heeft Sánchez toch gekozen voor een verkiezingsdebat bij TVE dat zal plaatsvinden op maandag 22 of dinsdag 23 april.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. Dat immigratie een heikel punt is, is duidelijk en wellicht spreekt Vox dan aan. Maar hebben deze Vox fans dan de rest van de ideeën niet bekeken? Abortus, vrouwenrechten, homorechten, dierenrechten. De doodstraf zonder proces voor inbrekers (wie in zijn huis een inbreker doodschiet verdient een lintje). Nou dat klinkt gezellig allemaal hoor. Ben blij dat ik in mijn Spaanse kennissenkring nog geen Vox fan heb kunnen vinden.

 2. Wel duidelijk nu dat de mensen die hier reageren extreem rechts zijn, gelukkig wonen jullie niet in mijn buurt of zijn jullie mijn buren want dat was dan extreem zwaar ongewenst.

 3. In mijn provincie hoofdstad Soria, met 30.000 meestal oudere mensen zijn afgelopen jaar 300 jonge, meestal mannenasielzoekers toegekomen (1% van de bevolking op 1 jaar!), wijl de weinige plaatselijke jongeren wegtrekken richting Duitsland of Latijns Amerika.
  Wat ik opvang en voel is grote en vrij openlijke steun aan VOX. De Spanjaarden zijn nog niet zo heel bekend, of bewust,met het fenomeen van politieke correctheid en manipulatie van het ”cordon sanitario”.
  Ze gaan er terecht hun ”culo” aan vegen. En zo, verfrissend, een stuk kwaadaardige vooringenomenheid neutraliseren van de ”tolerante” partijen die het ”cordon sanitario” misbruiken om een andersdenkende nieuwkomer uit te rangeren. tja… wie een put graaft voor en ander….
  In ieder geval, spannende tijden tegemoet.

 4. Hoe wordt “DEMOCRATIE” in España vertaald of uitgevoerd ??
  Wat een verassing zal het brengen als VOX heel wat stemmen in de wacht gaat slepen,ik hoop het van harte,al was het alleen maar om de “gevestigde orde” wakker te schudden.

 5. δῆμος κρατειν oftewel Democratie heeft inmiddels ook in Spanje enkel de oorspronkelijke betekenis indien het de regering goed uitkomt.

 6. Dat bespottelijke cordon sanitaire! De supercorrupte PP en PSOE plus de communisten van Podemos maken uit dat VOX niet mee mag doen? Laat me niet lachen!

 7. Wij zijn er ook overheen gekomen dat wij in deze “democratie” ook niet mee mogen doen!!
  Maar wat duidelijk is dat verkiezingen in Spanje wel oerkrachten en driften oproepen!!
  Of is dat verkiezings-emotie!!
  Ik zou zeggen geef je stem aan Klaas dan blijft die tenminste de baas!!!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken