Spanje is het land van de konijnen

Spanje is het land van de konijnen
Beeld: Pixabay

MADRID – Spanje is het ‘land met konijnen in overvloed’ althans zo zeiden de Feniciërs en Romeinen dit. Daarom werd Spanje in eerste instantie ‘i-saphan-im’ en daarna ‘Hispania’ genoemd. Spanje bevindt zich samen met het huidige Portugal, Andorra en Gibraltar op het Iberische Schiereiland waar oorspronkelijk alle konijnen vandaan kwamen.

Veel lezers weten het wellicht niet maar de konijnen zoals we deze nu kennen in Europa komen oorspronkelijk uit het huidige Spanje. Toen de Feniciërs rond de 11e eeuw v.Chr. het Iberisch Schiereiland bereikten, troffen ze daar veel konijnen aan. Omdat zij de dieren erg vonden lijken op de voor hen beter bekende klipdassen, gaven ze de streek de naam ‘i-saphan-im’, het land der klipdassen waarmee ze dus eigenlijk konijnen bedoelden.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Hoe komt spanje aan zijn naam[/su_note]

Deze naam is later door de Romeinen verbasterd tot ‘Hispania’. Eerst werd het konijn door de Romeinen gehouden voor het vlees en de vacht maar later ook als gezelschapsdier. De Romeinen hielden het konijn in afgesloten tuinen met hoge muren. Behalve volwassen dieren aten zij ook pasgeboren konijntjes, die als delicatesse werden beschouwd.

Meerdere munten uit de tijd van de Romeinen hadden afbeeldingen van een dame met een konijn aan haar voeten. De Romeinen introduceerden het dier in het grootste deel van het Romeinse Rijk.

Tegenwoordig en misschien wel dankzij de Romeinen komen Konijnen overal op de wereld voor waar zandgronden zijn behalve in de tropische landen, iets dat wellicht door het klimaat komt.

De naam Spanje heeft het land dus deels te danken aan de konijnen die eeuwen geleden slechts op het Iberische Schiereiland leefden.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Wat is het Iberische Schiereiland[/su_note]
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

4
Reageer op dit artikel

4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Janus

En ik altijd maar denken dat dit was vanwege de grote gezinnen!??

Diana

Leuk weetje van de dag!

carlalloret@hotmail.com

Hartelijk dank redactie voor de leuke bijzonderheden die jullie met een ieder delen.
En….zo fijn om eens een onderwerp van interesse te lezen zonder daarna de felle kritieke te lezen. een trouwe leester

Ernest

In ieder geval doen die konijnen nog steeds hun naam eer aan!!!

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.