85% Spanjaarden heeft het woongebied niet verlaten volgens smartphone-onderzoek

85% Spanjaarden heeft het woongebied niet verlaten volgens smartphone-onderzoek
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) heeft samen met het Ministerie van Transport de gegevens bekend gemaakt wat betreft de bewegingen van de Spanjaarden tijdens de noodtoestand. Deze gegevens zijn verzameld door gebruik te maken van de smartphones van 42 miljoen personen in Spanje. Daaruit blijkt dat 85% van de gevolgde Spanjaarden sinds 16 maart het woongebied niet heeft verlaten. Daarnaast blijkt ook dat 68% van de Spanjaarden geen enkele reis heeft gemaakt tijdens de huidige noodtoestand.

Er zijn in feite twee onderzoeken uitgevoerd waarbij gebruik is gemaakt van de gegevens die anoniem verzameld worden door de smartphones te volgen. Het eerste DataCOVID onderzoek van het Instituto Nacional de Estadística (INE) laat zien dat van de 42 miljoen gevolgde smartphones 85% het woongebied niet heeft verlaten. Ten tijde van het niet toestaan van de niet essentiële beroepen tijdens de Semana Santa week steeg dat percentage naar 90%.

Tijdens dit onderzoek zijn de smartphonegegevens anoniem verzameld dus er zijn geen namen en andere gegevens bekend, iets dat ook niet mag met de huidige privacywetten in Spanje. Dit onderzoek werd uitgevoerd door het Spaanse Bureau voor de Statistiek in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid de de staatssecretaris van Digitalisering en Kunstmatige Intelligentie. 

LEESTIP: Google’s informatie over de bewegingen tijdens de corona-crisis

De gegevens van de 42 miljoen smartphones gebruikers zijn tussen 10 en 16 uur met hulp van de belangrijkste telecomproviders verzameld en onderzocht. Daaruit kan geconcludeerd worden dat op 16 maart in heel Spanje 13,28% buiten het woongebied (zona de residencia) kwam terwijl dit op 5 april slechts 5,65% was. Op woensdag 8 april (Miércoles Santo) was dit 9,65% en op donderdag 9 april (Jueves Santo) 7,66%. 

Alle gegevens zijn HIER te bekijken. Door op de kaart in te zoomen kun je de provincies en steden/dorpen bekijken.

Transport

Het Ministerie van Transport (Ministerio de Transporte, Movilidad y Agenda Urbana) heeft een eigen onderzoek gedaan door alleen gebruik te maken van de gegevens van de telecomprovider Orange en de 13 miljoen abonnees, wat dus geen totaalbeeld geeft van alle bewegingen en andere providers zoals Movistar en Vodafone niet mee worden gerekend.  

Uit dit onderzoek is af te lezen dat op 16 maart bijna 25 miljoen Spanjaarden (53,57% geen enkele reis heeft gemaakt terwijl dit steeg naar 32 miljoen (68,8%) op 5 april, daalde naar 27,8 miljoen (59,8%) op 8 april en weer steeg naar 30,3 miljoen (65%) op 9 april. (Het is ons onbekend hoe men aan de miljoenen kan komen als er slechts gekeken is naar 13 miljoen telefoonlijnen) 

In dit onderzoek is niet alleen gekeken naar heel Spanje maar ook naar de autonome regio,s, provincies en hoofdsteden. Al die gegevens zijn HIER te bekijken.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.