Vanaf 17 april weer vliegen van Spanje naar Nederland

Vanaf 17 april weer vliegen van Spanje naar Nederland
Beeld: 123rf

Vanaf 17 april weer vliegen van Spanje naar Nederland

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Rond 9 april werd bekend dat in plaats van 10 april het vanaf 17 april weer mogelijk zou zijn om vanuit corona risicolanden zoals Spanje, Italië en Oostenrijk naar Nederland te vliegen. Nederland had een vliegverbod voor Spanje ingesteld omdat het land een hoog aantal besmettingen kent. Daarom adviseerde het RIVM de Nederlandse regering om Spanje rond 21 maart op de lijst te plaatsen van risicolanden.

Vanaf vrijdag 17 april om 20 uur (al wordt er ook gesproken over 18 uur) mag er weer vanuit Spanje naar Nederland worden gevlogen. Het is echter wel belangrijk dat er een gezondheidsverklaring wordt ingevuld en dat je na terugkomst in Nederland verplicht in thuisquarantaine gaat in de eigen woning of op de verblijfplaats mocht je bij vrienden of familie verblijven.

Gezondheidsverklaring

In eerste instantie werd er op 9 april gesproken over een verplichte door een arts ingevulde fit-to-fly verklaring maar dat is op donderdag 16 april aangepast, zoals vermeld op de Facebookpagina van de Nederlandse Ambassade in Madrid. 

De gezondheidsverklaring is nog steeds verplicht maar deze wordt voor het instappen in het vliegtuig afgegeven en moet ter plaatse naar waarheid worden ingevuld. Hieronder de tekst van de Ambassade:

Reizigers met een vliegticket naar Nederland opgelet: vanaf 17 april 18:00 uur Nederlandse tijd is voor reizigers uit hoog-risicogebieden (zoals Spanje, Oostenrijk en Italië) een gezondheidsverklaring verplicht. De betreffende luchtvaartmaatschappijen zullen het benodigde formulier aan passagiers verstrekken voor het boarden en vragen deze voor het instappen in te vullen en te tonen. Indien u een indirecte vlucht (met overstap) naar Nederland heeft, dan raden we u aan dit formulier alvast in te vullen in overleg met de luchtvaartmaatschappij op het vliegveld. Dit document, het zogenaamde “Health Screening Form” dient u daar zelf naar waarheid in te vullen. U hoeft het formulier dus niet zelf mee te nemen naar de luchthaven.

Thuisquarantaine verplicht

De Nederlandse ambassade in Madrid heeft ook op de Facebookpagina bevestigd dat Nederlanders na terugkomst in eigen land verplicht 14 dagen in thuisquarantaine dienen te gaan. Dat dient te gebeuren in de eigen woning als je terugreist naar de eigen woning of op de verblijfplaats mocht je bij vrienden of familie verblijven. 

Daarnaast moet je alle gedragsregels volgen die op dit moment in Nederland voor iedereen gelden. In de onderstaande te downloaden brief van de minister van Volksgezondheid is niet op te maken of het iets uitmaakt hoe je Nederland binnenkomt, of dat met het vliegtuig is, met de camper of met de eigen auto of huurauto of …

Inhoud brief

De Nederlandse overheid vraagt u om maatregelen te treffen bij thuiskomst of op het adres waar u verblijft. Het opvolgen van de maatregelen is belangrijk om de verspreiding van het nieuwe coronavirus zoveel mogelijk te beperken. 

Thuisquarantaine 

Bij aankomst in Nederland moet u 14 dagen in huis of op uw verblijfplaats in quarantaine blijven. Dit betekent dat u 14 dagen uw woning of verblijfplaats niet kunt verlaten. U beperkt het contact met eventueel aanwezige familieleden en vermijdt contact met derden. Pas 14 dagen na thuiskomst én als u 24 uur klachtenvrij bent mag u uit quarantaine. 

Gedragsregels 

Daarnaast vragen wij om alle gedragsregels te volgen die op dit moment in Nederland voor iedereen gelden. Was uw handen vaak, nies in uw elleboog, gebruik papieren zakdoekjes en schud geen handen. Na uw quarantaineperiode gelden ook buiten gedragsregels: ga zo min mogelijk naar buiten, houd 1,5 meter afstand tot anderen en blijf thuis bij klachten. 

Voor meer informatie over de regels kun je de volgende pdf’s downloaden: 

  • KLIK HIER voor de brief van de rijksoverheid over thuisquarantaine
  • KLIK HIER voor de flyer ‘Stop de verspreiding van het coronavirus
  • KLIK HIER voor de flyer ‘Maatregelen tegen het coronavirus

Belgen

Mocht je naar België terugkeren dan dient men ook 14 dagen in thuisqauaratiante te gaan, zoals HIER te lezen is op de website van de Belgische Ambassade in Spanje.

Als Belg naar Nederland vliegen

Omdat er op dit moment geen directe vluchten naar België zijn is het mogelijk om als Belgische burger naar Nederlandse vliegvelden te vliegen mits je direct en via de kortst mogelijke route naar huis in België reist. Ook andere EU-burgers op weg naar huis mogen via Nederlandse vliegvelden naar huis terugkeren. Let op: de Nederlandse Spoorwegen hanteren een sterk beperkte dienstregeling.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.