menu: rubrieken, zoeken & meer

Einde mondkapjesplicht in binnenruimtes in zicht in Spanje maar nog niet overal

Einde mondkapjesplicht in binnenruimtes in zicht in Spanje maar nog niet overal
Beeld: Canva

Einde mondkapjesplicht in binnenruimtes in zicht in Spanje maar nog niet overal

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Nog een paar nachtjes slapen en dan is (bijna) iedereen in Spanje verlost van het verplichte mondkapje in de binnenruimtes. Vanaf woensdag 20 april hoeft de ‘mascarilla’ niet meer gedragen te worden in winkels, supermarkten, winkelcentra, bioscoop, bars, restaurants etc. Maar er zijn enkele uitzonderingen en werkgevers kunnen het dragen van een mondkapje ook nog steeds verplichten.

Vanaf woensdag 20 april is het overgrote deel van de inwoners van Spanje mondkapje-vrij. Dat wil zeggen, de mondkapjesplicht in binnenruimtes komt dan grotendeels te vervallen. Het was de laatste landelijke corona-maatregel waar Spanje lang mee gewacht heeft om deze te beëindigen. Ook nu nog heeft het Ministerie van Volksgezondheid in samenspraak met de regionale overheden besloten pas na de drukke Semana Santa vakantieweek te beginnen met het niet meer verplichten van het mondkapje.

Maar dat geldt nog niet overal. Het mondkapje hoeft niet meer gedragen te worden in winkels, supermarkten, winkelcentra, bars en restaurants, bioscopen, theaters en concerten etc. Het mondkapje moet echter nog wel gedragen worden in apotheken, ziekenhuizen en medische centra, bejaarden- en verzorgingshuizen en alle binnenruimtes waar kwetsbare personen zoals ouderen en zieken zijn. Ook geldt er nog een mondkapjesplicht in het openbaar vervoer en vliegtuigen (dat laatste is nog niet bevestigd).

Daarnaast wordt er een regel opgenomen in de tekst die dinsdag 19 april door de Ministerraad wordt opgesteld dat bedrijven en dus werkgevers het laatste woord hebben. Het zijn namelijk de afdelingen of personen die zich bezighouden met arbeidsrisico’s die beslissen of het mondkapje nog steeds gedragen moet worden op kantoor of tijdens het werk.

In de praktijk zou dat dus ook kunnen betekenen dat als een werkgever in de horecasector beslist dat men het mondkapje moet dragen dat ook nog steeds verplicht kan worden. Dat heeft dan te maken met de bescherming van het personeel. De kans dat dit laatste ook daadwerkelijk zal gebeuren is klein maar de mogelijkheid blijft bestaan. Dat zou dus ook kunnen gelden voor winkels etc.

Uiteindelijk moeten we wachten op de definitieve tekst die na de Ministerraad op dinsdag 19 april gepubliceerd wordt in de Staatscourant BOE. Aan de hand van die tekst is met zekerheid te zeggen wat de nieuwe regels zullen zijn wat betreft het mondkapje in Spanje vanaf 20 april 2022.