Subsidies voor bedrijven die vierdaagse werkweek testen in Spanje

Financiële hulp voor bedrijven die vierdaagse werkweek invoeren in Spanje
Beeld: Freepik

Subsidies voor bedrijven die vierdaagse werkweek testen in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Spaanse overheid heeft een subsidieoproep van 9,6 miljoen euro gelanceerd voor kleine en middelgrote ondernemingen die willen experimenteren met een vierdaagse werkweek. Dit pilotproject is vergelijkbaar met eerdere projecten in het Verenigd Koninkrijk en de gemeente Valencia, waarbij bedrijven de gevolgen kunnen ervaren van het verminderen van de werkuren zonder dat de salarissen van werknemers hierdoor worden beïnvloed.

De voorwaarden van de subsidieoproep eisen dat bedrijven die deelnemen kunnen rekenen op publieke financiering tot wel 90% van hun plan voor vermindering van de werkweek, met een maximum van 200.000 euro per bedrijf. Als alle subsidies in hun maximale bedrag zouden worden toegekend, zullen 48 bedrijven worden geselecteerd voor het pilotproject.

Bedrijven die deel willen nemen aan het programma moeten zich verplichten om de werkweek van hun werknemers met minstens 10% te verminderen gedurende een periode van minimaal twee jaar. Deze verminderingen mogen daarnaast alleen van toepassing zijn op werknemers met een vast dienstverband voor fulltime werk. Het salaris van werknemers mag niet worden beïnvloed door de vermindering van de werkweek en de vermindering moet proportioneel worden toegepast op basis van de gender samenstelling van het personeel. Kleine en middelgrote bedrijven die geïnteresseerd zijn hebben tot 13 mei 2023 de tijd om hun aanvraag in te dienen.

Om deel te nemen aan het programma moeten bedrijven minimaal een bepaald aantal werknemers in het personeelsbestand hebben waarop de maatregel van toepassing is. Voor kleine en middelgrote bedrijven met minder dan 20 werknemers moet de werkuren vermindering van toepassing zijn op minimaal 30% van de werknemers, terwijl bedrijven met meer dan 21 werknemers de maatregel op zijn minst op 25% van hun werknemers moeten toepassen.

Naast het verminderen van de werkweek moeten de geselecteerde kleine en middelgrote bedrijven organisatorische of opleidingsmaatregelen nemen om de werktijd te optimaliseren en de productiviteit te verbeteren gedurende de looptijd van het project. Ze moeten ook indicatoren hebben om de evolutie van de productiviteit van het bedrijf te evalueren via regelmatige evaluaties.

Het pilotproject dat door de Spaanse overheid is gelanceerd heeft enkele vergelijkbare voorbeelden. In het Verenigd Koninkrijk lanceerde de overheid een soortgelijk plan waarin 61 bedrijven konden experimenteren met een verkorte werkweek. Werknemers reageerden positief op de maatregel, waarbij 40% verklaarde minder stress te ervaren en beter te slapen. Ook de bedrijven zelf waren tevreden met de resultaten en kozen ervoor om de verkorte werkweek te behouden na het pilotproject, met uitzondering van vijf gevallen.

Het meest recente en nabije experiment werd recent gelanceerd in de gemeente Valencia. Tijdens de april- en meivakantie 2023 zal de stad vier opeenvolgende weken werken met slechts vier dagen. Het stadsbestuur zal deze gelegenheid gebruiken om te beoordelen hoe de verkorte werkweek van invloed is op de productiviteit, vrije tijd, mobiliteit, economie en gezondheid.

werkweek
Valencia stad gaat tijdelijk een vierdaagse werkweek invoeren
Vanaf 10 april zal tijdens een vier weken durende proefperiode in Valencia stad getest worden met een vierdaagse werkweek, iets wat mogelijk is dankzij de f …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud