Search
menu
Search

Vier op de tien gepensioneerden Valencia regio leven onder de armoedegrens

Vier op de tien gepensioneerden Valencia regio leven onder de armoedegrens
Beeld: Canva

Vier op de tien gepensioneerden Valencia regio leven onder de armoedegrens

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Uit een nieuwe studie blijkt dat bijna 40% van alle gepensioneerden in de Comunidad Valenciana (Valencia regio) onder de armoedegrens leeft. Om precies te zijn gaat het om 38,9% die met een maandelijks bedrag van minder dan 681 euro per maand moet zien rond te komen.

Volgens gegevens van het Spaanse Statistiekbureau INE is Spanje een van de meest vergrijsde landen in Europa. In de Valencia regio is de levensverwachting 86 jaar voor mannen en 90 jaar voor vrouwen. Opvallend is dat hoewel vrouwen langer leven, ze dit onder slechtere omstandigheden doen. Daarom moeten specifieke maatregelen voor de oudere bevolking rekening houden met een genderperspectief.

Het valt ook op dat 38,9% van de gepensioneerden in de Valencia regio onder de armoedegrens leeft (681 euro per maand), waarvan 17% onder de drempel van ernstige armoede (458 euro per maand) valt, en bijna 70% van hen vrouwen zijn, volgens het rapport van 2021 van het European Anti Poverty Network (EAPN). Van de vrouwelijke gepensioneerden leeft 53% onder de armoedegrens, tegenover 23% van de mannen, wat wijst op ‘feminisering van armoede’.

De Federatie van Gepensioneerden van de vakbond CCOO heeft recent in Valencia de resultaten gepresenteerd van het Sociaal Observatorium Ouderen 2022. Het doel van het observatorium is om een overzicht te geven van de levensomstandigheden van ouderen, hun gezondheidstoestand, hun economische middelen en sociale bescherming, evenals de specifieke risico’s waarmee ze worden geconfronteerd tijdens het verouderingsproces.

De vakbond heeft benadrukt dat er een overeenkomst is bereikt tussen de grootste vakbonden en de centrale regering met betrekking tot pensioenen. De overeenkomst omvat aanvullende maatregelen die de bescherming verbeteren en enkele van de ongewenste gevolgen van loonkloven verminderen, die op hun beurt leiden tot verschillen tussen pensioenen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?