skip to Main Content

Baskische kiezers geloven in ‘Bildu’

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BILBAO – (Else Beekman) Volgens een opiniepeiling van bureau Metroscopia voor dagblad El País laat zien dat de controversiële Baskische partij Bildu 18,5% van de stemmen zal krijgen in Baskenland en Navarra.

Terwijl de meerderheid van de Spanjaarden de goede bedoelingen van Bildu wantrouwt, geloven kiezers in Baskenland dat de nieuwe partij een belangrijke stap kan betekenen in het brengen van een eind aan terrorisme, geweld en politieke spanningen in de Noord-Spaanse regio.

De partij Bildu werd gevormd door het samengaan van de radicaal linkse partij Abertzale en de legale partijen Eusko Alkartasuna en Alternatiba.

Nadat het hooggerechtshof de partij had verboden deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen, besloot het Grondwettelijk Hof eerder deze maand het tegendeel.

Dit besluit kwam als een verrassing voor veel Spanjaarden en ging in tegen de argumenten van de Procureur-Generaal dat Bildu werd opgericht als een verkapte strategie van de Baskische terreurbeweging ETA om opnieuw macht uit te kunnen oefenen in het openbaar bestuur van Baskenland.

Einde ETA

52% van de Baskische kiezers geloven echter dat de oprichting van Bildu een oprechte poging van de Abertzale is om geweld af te zweren en terrorisme te veroordelen. 62% gelooft zelfs dat Bildu zal bijdragen aan het definitieve einde van de ETA.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend