skip to Main Content

Spanje leent 3,2 miljard euro aan Portugal

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Else Beekman) De economische ministers in de Eurozone hebben hun goedkeuring uitgesproken over de lening ter waarde van 78 miljard euro aan het noodlijdende Portugal. Volgens de verdeling van de last moet Spanje 3,2 miljard euro aan Portugal lenen, dat wil zeggen 12,49% van het totaal.

De Spaanse vice-president Elena Salgado gaf afgelopen april al aan dat Spanje hoogstwaarschijnlijk zo’n 5 miljard zou moeten bijdragen, maar de Europese Commissie heeft dit bedrag lager bijgesteld.

In ruil voor het geld moet de Portugese regering een zwaar bezuinigingsprogramma uitvoeren en grootschalige hervormingen op de arbeidsmarkt. Deze zullen elk trimester door de Commissie, de Europese Centrale Bank en het Monetair Fonds worden gecontroleerd.

Begrotingstekort

Elke betaling werd goedgekeurd in ruil voor concrete maatregelen die Portugal moet nemen om het begrotingstekort terug te dringen naar minder dan 3% in 2013 (vanaf het huidige 9,1%), gedurende de drie jaar dat het programma in theorie in beslag zal nemen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend