skip to Main Content
Mercadona en Lidl gaan palmolie weren uit eigen merken producten in Spanje

Mercadona en Lidl gaan palmolie weren uit eigen merken producten in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Er wordt de laatste tijd enorm veel geschreven en gesproken over palmolie of in het Spaans aceite de palma (als een van de bekendste benamingen). Veel eigen merken producten van supermarkten zijn goedkoper dan de echte merken en dat komt deels (maar lang niet altijd) door het gebruik van palmolie in plaats van duurdere oliën en vetten. Dankzij alle publiciteit op televisie en in de kranten zijn ook de Spanjaarden zichzelf iets meer bewuster geworden van aceite de palma of aceites vegetales, leest men meer de etiketten en wil men andere producten.

Het is nu aan de supermarkten om daar op in te springen door minder of helemaal geen palmolie meer te gaan gebruiken in de eigen merken producten. Carrefour heeft eerder al eens aangegeven zoveel mogelijk gebruik te gaan maken van duurzame palmolie maar deze nog niet te verbannen uit hun artikelen omdat er nog geen goed en goedkoop alternatief is. Experts zeggen echter dat duurzame palmolie lariekoek is en dit helemaal niet bestaat. De controle hierop blijkt niet zo goed te zijn en er worden vraagtekens bij gezet door vele internationale milieu- en consumentenorganisaties.

Mercadona

Deze week heeft een van de grootste producenten voor de eigen merken producten van Mercadona aangegeven geen palmolie meer te gaan gebruiken in hun producten. Het gaat om de Grupo Siro die exclusief voor Mercadona produceert en de supermarktketen artikelen levert zoals brood, zoete broodjes (bollería), koekjes, pasta, cornflakes, muesli en vele andere artikelen. Op deze manier kan Mercadona indirect een van de grote ketens worden waar men minder of helemaal niet meer met palmolie gaat werken. Het gaat in dit geval om een grote hoeveelheid aan Hacendado producten, het bekende eigen huismerk van Mercadona.

Lidl

Nog geen dag na de aankondiging van een van Mercadona’s grootste en belangrijkste producenten, komt het Duitse Lidl met de mededeling dat ook zij palmolie uit veel eigen merk producten gaat weren. Het gaat bij de Lidl om het 100% verwijderen van aceite de palma uit artikelen onder de naam Freeway en Solevita en de Bio ecologische producten. Daarnaast wil men bij de Lidl ook een 33% minder aan suiker gaan gebruiken in hun producten van eerder genoemde eigen huis merken. De topman van Lidl in Spanje wil iedereen er echter op wijzen dat 95% van alle Lidl producten nu al geen palmolie bevatten en dat men in de toekomst in de overige 5% de palmolie sterk wil gaan verminderen of compleet verwijderen en vervangen voor andere oliën en vetten.

Andere ketens

Ook bij andere supermarktketens zoals Spar, Eroski, Día, Aldi, El Corte Inglés etc. begint het door te dringen dat de Spanjaarden zich meer bewust zijn van wat men eet waarbij men ook meer de etiketten gaat lezen. Ook deze grote supermarktketens hebben al aangegeven bezig te zijn met studies en onderzoeken over het hoe, wat en wanneer van het reduceren of compleet verwijderen van palmolie uit hun eigen merk producten.

Gezonde supermarkt

In Spanje is op dit moment landelijk gezien slechts een supermarktketen die in het hele assortiment geen enkel product heeft waar palmolie in zit. Het gaat om de keten Supersano welke inmiddels twaalf winkels heeft in Spanje. Deze supermarktketen is gespecialiseerd in ecologische of biologische producten waarbij men toeziet dat geen enkel product palmolie bevat. Supersano is op dit moment te vinden in o.a,. Madrid, Alicante, Almería, Altea, Elche, Murcia en Valencia.

Benamingen van palmolie in Spanje

Palmolie in het Spaans heet “aceite de palma” maar net zoals in andere landen zijn er veel andere benamingen te vinden. Hieronder enkele van de belangrijkste die je op de etiketten in Spanje tegen kunt komen:

Aceite de palma
Aceite de palmiste
Grasa vegetal (palma)
Grasa vegetal fraccionada e hidrogenada de palmiste
Sodium Palmitate
Estearina de palma (Palm stearin)
Palmoleina
Oleina de palma (Palmolein)
Manteca de palma
Elaeis guineensis

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Volgens mij is het kwaad al geschied. Ga maar naar Maleisie op vakantie of naar Sumatra. Eindeloos de velden met oliepalmen, amper jungle te bekennen. En de kap stopt toch niet, er zit namelijk ook tropisch hardhout in de resterende bossen. Tezamen met de corrupte overheid blijft er geen boom staan.

 2. Wat zijn de problemen met palmolie?????????Zijn er dan nog steeds mensen, die niet weten wat voor een kaalslag aan de gang is in Indonesië (o.a)al JAREN ! en het gaat maar door. Sumatra, Borneo etc. De oerang utans hebben geen leefgebied meer en de lokale bevolking ditem. Daarbij komt dat het inderdaad geen goede olie is.
  Dus ik vind het een super zet van deze supermarkten om met deze grondstof te stoppen. Helaas voor die landen, maar dit is voor hun big business, en makkelijk, alles kaal en dan die palmen erop rijen niet om te overzien. Met de rubberplantages is ong. hetzelfde gebeurd. Dit stortte in met de komst van syntetische produkten.
  Nogmaals ik ben blij met deze beslissing. Nu nog de plofkippen, die in de supermarkten te koop zijn, lijken soms wel kalkoenen. Alhoewel het minder wordt………

 3. Dat het ten goede zal komen van de ontbossing is een goed punt.Het kwaad zit in de olie die een heel hoog cholestorol gehalte heeft zoals ook in cocos melk.Kan dit alleen maar toejuichen.

  1. Ik ben het helemaal met U eens. Voor de fabrikant heeft het natuurlijk met centen te maken, dat er mensen daardoor eerder overlijden zal hem worst zijn.

  1. waarschijnlijk geen van beiden maar meer een reactie op wat het volk wil … minder palmolie omdat er negatieve reclame voor wordt gemaakt op tv, kranten etc.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken