skip to Main Content
Milieucommissie Spaanse Congres wil vanaf 2020 het niet-herbruikbare plastic verbieden
123RF

Milieucommissie Spaanse Congres wil vanaf 2020 het niet-herbruikbare plastic verbieden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Wegwerp plastic vanaf 2020 in Spanje verboden

123RF

MADRID – De milieucommissie van het Congres van Afgevaardigden wil de commercialisering van niet-herbruikbaar plastic vanaf het jaar 2020 verbieden. Het gaat daarbij om o.a. plastic glazen, bekers, bestek, plastic containers en bakjes voor eenmalig gebruik etc. die vanaf 1 januari 2020 verboden zijn in Spanje. Dit verbod voor heel Spanje volgt op de autonome verboden van de Balearen en de Comunidad Valenciana.

De aanbeveling van de milieucommissie moet nog worden aangenomen maar het lijkt erop dat niet-herbruikbaar of wegwerp plastic over minder dan 500 dagen in Spanje verboden gaat worden. Volgens de commissie moet er een verbod komen op het gebruik, de verhandeling en de invoer en uitvoer van gebruiksvoorwerpen zoals plastic borden, bekers, glazen, bestek en ander wegwerp plastic.

Het voorstel, dat vanaf nu moet worden besproken en goedgekeurd door het volledige Congres van Afgevaardigden, stelt ook voor een einde te maken aan de gratis distributie van plastic zakken voor eenmalig gebruik, een maatregel die volgens planning op 1 maart 2018 in werking zou treden maar waarvan de in werk treding nog steeds vertraagd is.

Men is ook van plan om de plastic verpakkingen in o.a. supermarkten en winkels te verminderen. Het gaat dan om de flinterdunne wegwerpzakjes die men gebruikt voor de verpakking van groente en fruit waarvan is aangetoond dat deze niet degraderen. Een algemeen verbod zal er nog niet komen omdat er blijkbaar nog geen goede alternatieven zijn gevonden.

Verder wil de milieucommissie ook dat er maatregelen genomen gaan worden tegen de commercialisering van voedsel verpakt in polystyreen trays. Ook wil men dat er regels komen om de natte doekjes die niet biologisch afbreekbaar zijn te verminderen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
  1. Ik neem nu al mijn groentes en fruit zonder plastic mee en niemand heeft daar bezwaar tegen. IDD water is een probleem, dus de grootste containers, 8 lt. helpt misschien wel.
    Ook zie ik dat bv. vitamine pillen in stripjes worden verkocht, terwijl andere gewoon los in een pot zitten. Kleine broodjes kun je ook gemakkelijk in je eigen container pakken, geen overbodige zakken dus. Prettige dag nog!

  2. Wat met die handschoenen die ze je verplichten te dragen om los fruit en groenten te nemen, heb er een woordewiseling mee gehad, wat ik neem, is om zelf op te eten. Maar ik ben van 1933 en toen dronk men van de pomp, tandpasta bestond niet, melk werd met een maatbeker uitgegoten in je kan, brood kocht je los enz in den oorlog hadden we niet veel, water in een emmer die ook het vuil water had bevat, uit spoelen dan vers pomp water er in, we woonde 2 hoog op zolderkamer geen elec – lopend water geen gas, kolen vuur, petrol lamp of cabure lamp ! ik moet geen inspuiting ben bestand tegen allerlei dingen, valt een appel op de grond nou dan ik die gewoon op… ben nu al 85 al grotendeels van mijn vrienden geboren na 1945 zijn gestorven !

  3. Als ze eerst eens begonnen met goed drinkbaar kraan water te leveren en dan al die miljarden plastic flessen die je overal ziet liggen en rond vliegen wat een vuiligheid en geld

  4. Ik voorzie nog wel wat problemen als het straks gaat over de primaire verpakking van levensmiddelen en, nog complexer, die van farmaceutische producten. Daarvoor moet uitvoerig houdbaarheidsonderzoek worden gedaan en moeten zaken opnieuw geregistreerd worden. Da’s nog niet zo simpel.

    1. Alle festivals gebruiken alleen plastic glazen. Wat is het alternatief? Glas of je bier in een papieren zak?

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken