Search
menu
Search

De ondergrondse tijdmachine: reizen naar het Madrid van de jaren zestig met de Metro

De ondergrondse tijdmachine: reizen naar het Madrid van de jaren zestig met de Metro
Beeld: Metro de Madrid / website

De ondergrondse tijdmachine: reizen naar het Madrid van de jaren zestig met de Metro

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Metro van Madrid bestaat ondertussen langer dan een eeuw. Er ligt dan ook heel wat geschiedenis verborgen, en maar weinig mensen weten dat een groot deel daarvan ook kan worden bezocht. Een artikel voor liefhebbers van de stedelijke wereld onder de grond.

Op 17 Oktober 1919 vond de eerste feestelijke reis plaats van de Metro van Madrid, voorgezeten door Koning Alfonso XIII. Sindsdien is het ondergrondse netwerk van de hoofdstad blijvend in verandering. Tijdens de burgeroorlog vonden de burgers er onderdak voor de dreiging der bombardementen en gaven veel van de motoren van de treinstellen elektriciteit aan de buurten waar door de oorlog geen stroom meer was. De gemeente Madrid wil die bijzondere geschiedenis nu in de verf zetten door allerhande activiteiten in de 300 kilometer tunnels van de ondergrondse.

De eerste halte is het kruispunt van de Plaza de Chamberi. De trappen van dat station afdalen is rechtstreeks in de jaren ’50 belanden. Het gaat namelijk om een “Estacion Fantasma” of een spookstation, dat al in 1966 in onbruik raakte. De reden is haast komisch. Het transportbedrijf wilde de treinstellen langer maken, en het bleek niet mogelijk dit station te vergroten. 

Een tweede tip is de motorzaal vlakbij de halte Pacifico. In een grote ondergrondse zaal vind je er drie grote dieselmotoren en andere machines die tijdens de begindagen van de ondergrondse het hele netwerk van stroom moesten voorzien.

Ook de halte Pacifico zelf heeft zo een pareltje. Je vindt er nog steeds de niet langer gebruikte lobby die als ingang moest dienen vanuit de Calle Sanchez Berazategui. Een prachtige zaal die werd ontworpen door Antonio Palacios in 1923, compleet met gewelven en een kleine kapel. Ook deze lobby is nu deel van het netwerk van ondergrondse musea in de Metro van Madrid.

Je begrijpt het ondertussen wel. De metro is veel meer dan een transportmiddel een historische plek waar je ook als geschiedenisliefhebber terecht kan. De motorzaal, tentoonstellingen van oude treinen, noem maar op. HIER vind je een overzicht van de musea en andere curiositeiten in de Spaanse Metro.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?