De ondergrondse tijdmachine: reizen naar het Madrid van de jaren zestig met de Metro

De ondergrondse tijdmachine: reizen naar het Madrid van de jaren zestig met de Metro
Beeld: Metro de Madrid / website

De ondergrondse tijdmachine: reizen naar het Madrid van de jaren zestig met de Metro

MADRID – De Metro van Madrid bestaat ondertussen langer dan een eeuw. Er ligt dan ook heel wat geschiedenis verborgen, en maar weinig mensen weten dat een groot deel daarvan ook kan worden bezocht. Een artikel voor liefhebbers van de stedelijke wereld onder de grond.

Op 17 Oktober 1919 vond de eerste feestelijke reis plaats van de Metro van Madrid , voorgezeten door Koning Alfonso XIII. Sindsdien is het ondergrondse netwerk van de hoofdstad blijvend in verandering. Tijdens de burgeroorlog vonden de burgers er onderdak voor de dreiging der bombardementen en gaven veel van de motoren van de treinstellen elektriciteit aan de buurten waar door de oorlog geen stroom meer was. De gemeente Madrid wil die bijzondere geschiedenis nu in de verf zetten door allerhande activiteiten in de 300 kilometer tunnels van de ondergrondse.

De eerste halte is het kruispunt van de Plaza de Chamberi. De trappen van dat station afdalen is rechtstreeks in de jaren ’50 belanden. Het gaat namelijk om een “Estacion Fantasma” of een spookstation, dat al in 1966 in onbruik raakte. De reden is haast komisch. Het transportbedrijf wilde de treinstellen langer maken, en het bleek niet mogelijk dit station te vergroten. 

Een tweede tip is de motorzaal vlakbij de halte Pacifico. In een grote ondergrondse zaal vind je er drie grote dieselmotoren en andere machines die tijdens de begindagen van de ondergrondse het hele netwerk van stroom moesten voorzien.

Ook de halte Pacifico zelf heeft zo een pareltje. Je vindt er nog steeds de niet langer gebruikte lobby die als ingang moest dienen vanuit de Calle Sanchez Berazategui. Een prachtige zaal die werd ontworpen door Antonio Palacios in 1923, compleet met gewelven en een kleine kapel. Ook deze lobby is nu deel van het netwerk van ondergrondse musea in de Metro van Madrid.

Je begrijpt het ondertussen wel. De metro is veel meer dan een transportmiddel een historische plek waar je ook als geschiedenisliefhebber terecht kan. De motorzaal, tentoonstellingen van oude treinen, noem maar op. HIER vind je een overzicht van de musea en andere curiositeiten in de Spaanse Metro.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.