skip to Main Content

2 miljoen Spanjaarden hebben dagelijks honger

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Else Beekman) Ruim 2 miljoen mensen, 5% van de Spanjaarden, heeft dagelijks onvoldoende te eten, zo blijkt uit een onderzoek van de internationale organisatie Oxfam die strijd tegen armoede en onrecht.

Het onderzoek werd gehouden in het kader van de campagne ‘Groei’, en werd woensdag gepubliceerd. In totaal 16.000 personen uit 17 landen werden ondervraagd. Gevraagd werd naar de dagelijkse eetgewoonten van de respondenten in de afgelopen 2 jaar.

Ook blijkt uit het onderzoek dat 46% van de Spaanse burgers zijn eetgewoonten heeft veranderd in reactie op de prijsstijgingen van voedingsmiddelen (33%) en om gezondheidsredenen (21%).

In algemene termen blijkt dat 54% van de ondervraagden uit 17 landen niet hetzelfde meer eet als twee jaar geleden om met name economische motieven (39%) en gezondheidsredenen (33%).

De verhoging van de prijzen voor voedingsmiddelen is de belangrijkste zorg van de ondervraagden als het gaat om het eten (66%) en dit cijfer is zelfs 70% onder de Spaanse burgers.

In de meerderheid van de landen eten de mensen het liefste pizza, pasta en kip, samen met nationale gerechten zoals in Spanje paella en ‘biyani’ in India.  In Spanje zijn rijstgerechten het meest favoriet, gevolgd door pasta’s, eieren, vlees en pizza.

Menu

Volgens Ariane Arpa, algemeen directeur van Intermón Oxfam (de Spaanse tak van de organisatie) veranderd ons menu in rap tempo en veranderd het voor de meerderheid van de mensen in slechte zin.

Arpa dringt er bij de wereldleiders, met name die van de G-20-landen, erop aan snel te handelen om het slecht functionerende voedselsysteem te veranderen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend