skip to Main Content
Kwallenplaag aan de Costa del Sol stranden
Diario Sur

Kwallenplaag aan de Costa del Sol stranden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Kwallenplaag aan de Costa del Sol stranden

Diario Sur

MÁLAGA – Diverse kustgemeenten aan de Costa del Sol hebben de afgelopen dagen te maken met een heuse kwallenplaag. Honderden zoniet duizenden kleine parelkwallen of lichtende kwallen (Pelagia noctiluca) spoelen aan op de stranden tussen Nerja en Málaga stad. Deze kwallen zijn weliswaar niet zo “potentieel gevaarlijk” als de Portugese oorlogsschip (valse) kwal maar een steek van deze beestjes is zeer pijnlijk.

De stranden langs de Costa del Sol tussen de gemeente Nerja en diverse stranden van Málaga stad hadden de gele vlag waarbij het weliswaar niet is verboden om te zwemmen in zee maar men wel extra moet opletten. In dit geval was dat niet vanwege de weersomstandigheden of ruwe zee maar vanwege de kwallen in het water en op de stranden.

Strandgangers zijn zelf aan de gang gegaan om hun strand schoon te maken en de kwallen in emmers te verzamelen en van het zand te halen. Daarbij moet echter wel goed opgepast worden want de kwallen kunnen, dood of levend, nog steeds steken (ook al wordt er gesproken van een kwallenbeet, ze steken en bijten niet).

In het geval van de kwallen op de stranden van de Costa del Sol gaat het om de parelkwallen die ook wel pelagia noctiluca genoemd worden in het Latijns en in het Spaans de naam “medusa luminescente” hebben gekregen, een roze gekleurde en lichtgevende kwal die als plaag gezien wordt.

De parelkwal is niet in staat om zelf te zwemmen of zich voort te bewegen en is geheel afhankelijk van de zeestroming en niet, zoals in het geval van de Portugese oorlogsschip kwal die een soort van zeil heeft boven het wateroppervlak, van de wind.

De medusa luminescente kan oplichten in het donker en heeft een diameter van 10 cm, heeft 8 tentakels en 8 lange draden bedekt met netelcellen, deze kunnen een lengte bereiken van 3 meter. Deze soort komt voornamelijk voor aan de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee.

Bij aanraking met deze kwal kan ernstige pijn ontstaan. Andere symptomen zijn jeuk, het rood worden en opzwellen van de huid, duizeligheid, misselijkheid en braken.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Louter ter info en uit ervaring met deze kwal : de “beet” is niet ernstig en zorgt hoogstens voor een branderig gevoel met lichte rode zwelling gedurende een paar uurtjes. Niet leuk, maar zeker niet dramatisch. Gewoon zo snel mogelijk aan het strand afvegen met zeewater en zand om de resterende stekels te verwijderen en nadien ontsmetten. Deze kwal beweegt zich echter wél degelijk voort in het water en is dus niet louter afhankelijk van de zeestroming.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by