De ‘paga extra’ of de vakantiegeld betaling in juni in Spanje

De 'pago extra' of de vakantiegeld betaling in juni in Spanje
Beeld: Freepik

MADRID – In de tweede week van juni en in sommige uitzonderingen de tweede week van juli krijgt het merendeel van de Spaanse arbeiders de ‘paga extra’ uitbetaald. Dit is een recht voor alle werknemers en iets dat al sinds 1947 in de Spaanse wet geregeld is. In Spanje was dat vroeger één extra week aan loon maar tegenwoordig is dit een maandloon.

Het is voor de meeste werkenden in Spanje een hele verademing als ze in de tweede week van juni de extra betaling of vakantiegeld krijgen uitbetaald. Of dit geld tegenwoordig wel voor een vakantie gebruikt wordt is nog maar de vraag maar het extra loon is altijd welkom.

De ‘paga extra’ werd in Spanje ingevoerd in 1947 ten tijde van de regeerjaren van Franco. In de tijd van het ‘Franquismo’ werd de extra betaling echter ‘la paga del 18 de julio’ genoemd, een datum waarmee men verwees naar de datum van de staatsgreep in 1936. In de jaren van Franco ging het echter om een extra betaling die gelijkstond aan een week loon.

Tegenwoordig is het in Spanje wettelijk geregeld dat de ‘paga extra’ gelijkstaat aan een maand loon ofwel 30 dagen loon, ter waarde van het maandloon dat een werknemer ontvangt en dat in principe nooit minder mag zijn dan het wettelijk vastgestelde minimumloon.

De hoogte van de vakantiegeld betaling is echter via cao’s en collectieve arbeidsafspraken via vakbonden geregeld in Spanje. Er kunnen dus uitzonderingen zijn op de algemeen geldende regel. In sommige gevallen kan afgesproken worden dat de ‘paga extra’ elke maand gedeeltelijk betaald wordt (12e en 14e maand).

Spanje heeft twee extra betalingen, een rond de Kersttijd (paga extra de navidad) tussen 20 en 25 december en een in de tweede week van juni of in sommige gevallen de tweede week van juli (paga extra de verano).

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

4
Reageer op dit artikel

3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Anita

Klopt. Het jaarloon wordt verdeeld door 14. Er zijn ook mensen die dit zelfde jaarloon in 12 maanden ontvangen.

arda_34@hotmail.com

Ik heb altijd begrepen dat in het contract het loon in Spanje wordt vastgesteld per jaar en daarna wordt verdeeld in 14 of soms ook wel in 15 maanden. Dus of je nu 13 of 15 pagas krijgt het jaarloon blijft in principe gelijk alleen het maandbedrag is anders. Hoor het graag als ik abuis ben.

Lej.

Es: LA paga extra

Anoniem

Geen paniek, Lej. El pago is ook correct. La paga verwijst specifieker naar loonbetaling, maar el pago is betaling of uitbetaling. Bovendien zal het per streek ook weer verschillen wat men gebruikt.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.