Reizen en op vakantie gaan naar Spanje in een post-corona tijd

Reizen en op vakantie gaan naar Spanje in een post-corona tijd
Beeld: Freepik

Reizen en op vakantie gaan naar Spanje in een post-corona tijd

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanaf 21 juni zijn de Spaanse grenzen voor de EU-lidstaten en de Schengenzone weer open en is het voor de Nederlanders en Belgen weer mogelijk om naar Spanje te reizen. Veel lezers kunnen niet wachten en willen het liefst zo snel mogelijk in de auto, camper, bus of in het vliegtuig stappen om naar Spanje te reizen. Maar er zijn enkele belangrijke zaken waar men rekening mee moet houden.

Wanneer Nederland het reisadvies zal aanpassen van oranje (vakantiereizen afgeraden) naar geel (vakantiereizen mogelijk maar let op risico’s) op 21 juni is het ‘officieel’ weer mogelijk om naar Spanje te reizen omdat het land vanaf zondag 21 juni middernacht (00:00 uur) de grenzen opent voor de inwoners van de EU-lidstaten en Schengenlanden.

Dat is uiteraard goed nieuws en het bericht waar veel Nederlanders en Belgen al lang op wachten. Want nu kan men weer met de camper of eigen auto naar Spanje, naar de camping, naar je favoriete hotel aan de Costa of op je favoriete eiland en kunnen eigenaren weer naar hun tweede woning. Maar … de vakantie zal dit jaar waarschijnlijk niet meer hetzelfde zijn als voorgaande jaren want de corona-crisis heeft een grote impact gehad in Europa en in het bijzonder Spanje.

Een ding is zeer belangrijk om te onthouden: het coronavirus is niet verdwenen en de kans op besmetting is nog steeds aanwezig, zowel in Nederland en België als in Spanje. Volg de veiligheidsmaatregelen die gelden in het vakantieland op, zorg ervoor dat je verantwoord omgaat met de situatie om jezelf en anderen niet in gevaar te brengen en gebruik daarbij vooral je gezond verstand door grote groepen mensen te vermijden en afstand te houden.

Enkele maatregelen zijn ook na de beëindiging van de noodtoestand in Spanje nog verplicht zoals:

Het dragen van een mondkapje

Het dragen van mondkapjes of mondmaskers is verplicht voor iedereen van 6 jaar en ouder. Kinderen van 3 tot en met 5 jaar zijn niet verplicht een mondkapje te dragen maar het wordt wel aangeraden. Als men de verplichte mondkapjes niet draagt en de politie meent dat dit wel het geval had moeten zijn dan kunnen agenten boetes geven tot 100 euro. (Lees verder voor meer uitgebreidere informatie)

Het dragen van een mondkapje is verplicht in het openbaar vervoer zoals de trein, bus, taxi, tram en metro, in het vliegtuig binnen Spanje en op weg naar Spanje of van Spanje naar Nederland/België (de meeste luchtvaartmaatschappijen verplichten al een mondkapje), in de auto als de inzittenden niet in dezelfde woning wonen (of waarmee je op vakantie bent) en in alle omstandigheden waar meerdere mensen bij elkaar zijn en de 1,5 meter niet gehandhaafd kan worden.

Het dragen van mondkapjes is niet altijd verplicht zoals wanneer je gaat sporten, naar het strand gaat, je gaat zwemmen, als je last hebt van astma, allergieën, angst, autisme of dementie, als je op een terras zit om iets te eten of drinken, als je gaat wandelen in de natuur etc. 

Het gaat in het geval van België en Nederland om niet-medische mondkapjes terwijl men in Spanje de medische of chirurgische mondkapjes aanraadt (maar de niet-medische mondkapjes ook toegestaan zijn).

Meer interessante artikelen:
Overzicht post-corona maatregelen na de noodtoestand in Spanje
Deze zomer wordt een mondkapjes vakantie in Spanje
Van 2 naar 1,5 meter social distance in de ‘nieuwe normaliteit’ in Spanje
Spanje opent de grenzen eerder op 21 juni (bevestigd)
Europese Unie lanceert web met landeninformatie wat betreft de corona-crisis

De social distance

Ook de social distance blijft na de noodtoestand in Spanje verplicht. Deze is echter korter geworden want sinds de aanvang van de corona-crisis en de noodtoestand in Spanje was deze social distance altijd 2 meter maar deze wordt in de nieuwe normaliteit verkort naar 1,5 meter zoals in veel andere landen. Spanje heeft altijd 2 meter aangehouden omdat de Wereldgezondheidsorganisatie dat zo heeft aangeraden.

Persoonlijke hygiëne

Zorg ervoor dat je zo min mogelijk in contact kunt komen met het coronavirus. Daarbij geldt vooral dat je je handen vaak moet wassen met zeep en indien mogelijk moet desinfecteren met desinfecterende en alcoholhoudende handgels. Deze handgels zijn op veel plaatsen te vinden in Spanje (dat is verplicht) en gratis te gebruiken zoals bij bars, restaurants, winkels, etc. Het is echter altijd verstandig om zelf een flesje bij je te hebben.

Spanje binnenkomen

Zoals we nu weten worden de temperaturen van de reizigers bij vliegvelden en havens in Spanje gecontroleerd door middel van thermische camera’s en/of meetapparatuur. Registreren deze dat je koorts hebt dan kom je Spanje niet binnen. 

De luchtvaartmaatschappijen hoeven de temperatuur van de passagiers niet te meten maar als je coronaklachten hebt mag je niet vliegen. Als je gaat vliegen moet je een gezondheidsverklaring naar waarheid invullen, voor zowel de heen- als terugreis. Deze documenten worden door de luchtvaartmaatschappij afgegeven.

In Spanje wordt ook gesproken over het zogenaamde ‘Public health passenger locator card’. Dit is een officieel document van de Wereldgezondheidsorganisatie en wordt door de luchtvaartmaatschappijen afgegeven. Het is niet helemaal 100% zeker of reizigers vanaf 21 juni dit document bij zich moeten dragen maar je kunt het HIER downloaden en alvast invullen (als je alvast voorbereid wilt zijn).

Als reizigers over de weg of via het spoor Spanje binnenkomen zijn er vooralsnog geen gezondheidscontroles, daar is althans niets bekend over op dit moment. Toch is het raadzaam voor deze reizigers om ook de ‘Public health passenger locator card’ in te vullen want goed voorbereid zijn is altijd handig.

Besmet raken in Spanje

Mocht je tijdens je verblijf in Spanje last krijgen van coronaverschijnselen, meld je dan bij de lokale gezondheidsautoriteiten voor een test. Vermijd contact met anderen in afwachting van de uitslag. Mocht die positief zijn volg dan altijd de lokale adviezen op. Dat kan betekenen dat je (samen met je reisgenoten) in quarantaine moet en niet meteen kunt en mag terugkeren naar je eigen land.

Dit is een advies van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken want als iemand ziek is of besmet is geraakt en coronaverschijnselen heeft en besluit in de eigen auto te stappen om naar huis te rijden, dan is dat een eigen weliswaar zeer onverantwoordelijke en onverstandige beslissing.

Houd daarbij ook rekening met de zorgverzekering en de reisverzekering want niet alles rondom het coronavirus en COVID-19 wordt standaard vergoed. Bereid je goed voor op de reis naar Spanje.

De consumentenbond in Nederland meldt het volgende: De ANVR (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisbureaus) vergoedt geen overnachtingen als je op je bestemming moet blijven door een ziekte als het coronavirus. De reiziger betaalt dus de kosten bij (verplicht) langer verblijf, bijvoorbeeld door quarantaine. De extra reis- en verblijfkosten en telefoonkosten zijn mogelijk gedekt op de reisverzekering, maar vaak wel tot een bepaald maximum. De meeste reisverzekeraars vergoeden echter niet bij (preventieve) quarantaine.

De situatie in Spanje veranderd

Stel je voor dat er miljoenen toeristen naar Spanje komen en dat er plots weer duizenden nieuwe besmettingen bijkomen. Op dat moment kan de Spaanse regering beslissen om het land weer op slot te doen. Dat heeft de Minister van Volksgezondheid in Spanje maandag nogmaals duidelijk gemaakt.

Op dat moment kan het voorkomen dat men in Nederland en België ook het reisadvies weer aanpast van geel naar oranje wat invloed heeft op vliegtickets, annuleringen en de grensovergangen. De situatie rondom het coronavirus kan elk moment veranderen, overal ter wereld. Houd hiermee rekening bij het boeken van een reis buiten eigen land. Een vakantie boeken en daadwerkelijk buiten je eigen land op vakantie gaan blijft geheel op eigen risico.

Als je een vliegticket hebt geboekt en de situatie in Spanje veranderd, dan is de kans groot dat je geen geld terugkrijgt als je niet kunt reizen. Houd hiermee rekening bij het boeken van een reis buiten Nederland of België. Een vakantie boeken en daadwerkelijk buiten eigen land op vakantie gaan blijft geheel op eigen risico.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.