Nieuwe corona-kaart Europees Centrum voor ziektepreventie: wat doen Nederland en België met hun reisadviezen?

Nieuwe corona-kaart Europees Centrum voor ziektepreventie: wat doen Nederland en België met hun reisadviezen?
Beeld: ECDC 17 juni
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Zoals elke week heeft het Europees Centrum voor ziektepreventie en ‑bestrijding (ECDC) op donderdag de kaart van Europa waarop groene, rode en oranje kleuren staan waarmee de corona-situatie in gebieden of landen wordt aangegeven aangepast. Landen als Nederland en België baseren zich wat betreft hun reisadviezen mede op deze kaart maar wat gaan zij nu doen met de groene en oranje gebieden in Spanje en hun reisadviezen?

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en ‑bestrijding heeft op donderdag 17 juni hun kaart aangepast met daarop de gecombineerde indicator van een 14-daagse meldingspercentage, testpercentage en testpositiviteit zoals bijgewerkt op 17 juni 2021.

Op DEZE WEBSITE kun je de kaart zien en de indicatoren wat betreft de kleuren groen, oranje, rood en donkerrood of grijs. 

ATTENTIE: Het gaat om de kleuren op de kaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en ‑bestrijding (ECDC) en NIET om de kleuren van de reisadviezen van Nederland en België. Die zijn anders en voorlopig nog niet gewijzigd. Klik HIER voor het Nederlandse reisadvies en klik HIER voor de kleurcodes in België. 

Spanje

Sinds donderdag 17 juni zijn er drie gebieden/regio’s in Spanje die de kleur GROEN hebben gekregen van het ECDC: te weten Balearen eilanden (Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera), Valencia regio en Galicië.

Er zijn ook nieuwe gebieden/regio’s met een ORANJE kleur in Spanje waardoor de volgende regio’s ORANJE zijn: Murcia regio, Navarra, Baskenland, Cantabrië, Asturië, Castilië en León. Extremadura, Madrid regio en de Canarische Eilanden (sommige gebieden/regio’s hadden al een ORANJE kleur).

Er zijn ook gebieden/regio’s die nog steeds de kleur ROOD hebben: te weten Aragón, La Rioja, Castilla-La Mancha en Andalusië.

En nu?

De vraag is nu, wat gaan Nederland en België doen met deze nieuwe informatie van het Europees Centrum voor ziektepreventie en ‑bestrijding? Gaan ook Nederland en België hun kleurcodes voor wat betreft hun reisadviezen aanpassen of niet.

België

België kijkt elke zondag naar de lijst van landen en de kleurcodes die ze van het ECDC op donderdag hebben gekregen. Groene en oranje wijzigingen worden daarna vanaf maandag ingevoerd en als een gebied/regio of land naar rood verandert wordt dat op woensdag ingevoerd.

Op dit moment hebben voor België 9 gebieden/regio’s in Spanje de ORANJE kleur: Galicië, Asturië, Cantabrië, Navarra, Extremadura, Valencia regio, Murcia regio, Balearen en de Canarische Eilanden.

Op dit moment hebben voor België 10 gebieden/regio’s in Spanje de kleur ROOD: Aragón, Andalusië, Castilla-La Mancha, Castilië en León, Catalonië, Madrid regio, La Rioja, Baskenland, Ceuta en Melilla net zoals Andorra (wat niet bij Spanje hoort).

Met de nieuwe gegevens van de ECDC kaart die op donderdag 17 juni is gepubliceerd zouden volgens de Belgische regels komende maandag 21 juni de volgende regio’s ook op ORANJE moeten gaan: Castilië en León, Catalonië, Madrid regio en Baskenland. ATTENTIE: dit is nog niet bevestigd door de Belgische autoriteiten.

De vraag is wat doet België met de Spaanse gebieden/regio’s die de GROENE kleur hebben gekregen, te weten Balearen eilanden, Valencia regio en Galicië.

Overigens geldt voor heel België sinds donderdag 17 juni een ORANJE kleur, net zoals voor heel Frankrijk, het zuidelijke deel van Italië en delen van Griekenland. Delen van Italië en Griekenland hebben net zoals Duitsland, Oostenrijk en veel andere landen de kleur GROEN gekregen. Nederland blijft de kleur ROOD houden.

Nederland

Voor Nederland geldt nog steeds dat heel Spanje (vasteland) de kleur ORANJE heeft behalve de Balearen eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera met de kleur GEEL. Dat geldt ook voor de Canarische Eilanden Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, La Graciosa, Fuerteventura, El Hierro, La Gomera of La Palma die ook de kleur GEEL hebben.

De vraag is nu wat gaat het RIVM en het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland doen met de nieuwe informatie van het Europees Centrum voor ziektepreventie en ‑bestrijding? 

Gaat men in Nederland ook de kleuren voor de ORANJE gebieden op het Spaanse vasteland aanpassen waar de Valencia regio en Galicië net zoals de Balearen eilanden de kleur GROEN hebben gekregen.

Beeld: Kaart ECDC 17 juni 2021
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.