Nutri-score zou in Spanje duizenden doden per jaar kunnen voorkomen

Nutri-score zou in Spanje duizenden doden per jaar kunnen voorkomen
Beeld: Freepik (aangepast)

Nutri-score zou in Spanje duizenden doden per jaar kunnen voorkomen

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De minister van Consumptie Alberto Garzón meent dat het zogenaamde front-end voedingslabel Nutri-score een geldig hulpmiddel is om de voedingskwaliteit in het winkelwagentje van de inwoners van Spanje en Europa te verbeteren. De minister is van mening dat de Nutri-score in Spanje duizenden doden per jaar kan voorkomen want de implantatie ervan zou de sterfte aan ziekten veroorzaakt door obesitas, zoals hartaandoeningen, diabetes of bepaalde soorten kanker, met 3,4% kunnen verminderen .

Op dit moment is front-end voedingsetikettering Nutri-score in Europa vrijwillig. Geen enkel land kan fabrikanten op dit moment dwingen deze informatie op de voorkant van hun verpakkingen te vermelden, hoewel honderden producten er al mee zijn begonnen. Het is in ieder geval de bedoeling van de Europese Commissie om vanaf 2022 over te stappen op gemeenschappelijke en verplichte etikettering op het hele grondgebied.

In Spanje is men vastberaden door te zetten met de invoering van de Nutri-score. In februari dit jaar werd al bekend dat Spanje internationaal gecoördineerd gaat samenwerken met België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland en Zwitserland.

Met deze internationale samenwerking van 7 Europese landen moet het gebruik van het voedingslabel Nutri-score op de voorzijde van verpakkingen gefaciliteerd worden. 

De Nutri-score wordt in Nederland en Frankrijk al gebruikt maar daar komen de overige landen dus bij waarmee ze vooruit lopen op de Europese Commissie die pas in 2021 hierover gaat praten en de EU-Nutric-score pas eind 2022 realiteit zou kunnen worden.

Nutri-score?

De Nutri-score is een serie van vijf kleurcodes met letters die de informatie over de voedingswaarde van levensmiddelen netjes samenvatten. Op de verpakkingen staat aan de voorkant een pictogram met de tekst “nutri-score” erboven.

De kleuren gaan van donkergroen (A) tot donkerrood (F) waarbij het algoritme waarmee de score wordt berekend rekening houdt met zowel positieve als negatieve elementen zoals het gehalte aan suikers, verzadigde vetzuren, calorieën en zout in voeding hebben een negatieve invloed op de score, terwijl het gehalte aan fruit, groenten, vezels of eiwitten de score kunnen verbeteren.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.