Search
menu
Search

Ontdek ‘El Mundo Today’, het Spaanse satirische medium met fake news bij uitstek

Ontdek ‘El Mundo Today’, het Spaanse satirische medium met fake news bij uitstek
Beeld: El Mundo Today / web

Ontdek ‘El Mundo Today’, het Spaanse satirische medium met fake news bij uitstek

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Al sinds 2009 zijn ze in Spanje bekend en berucht, de journalisten achter het satirische platform ‘El Mundo Today’. In tijden van fake news kiest dat platform radicaal de kant van de satire en de fantasie, met dagelijkse humoristische nonsens waar heel wat Spanjaarden veel plezier aan beleven. Misschien eens een verandering in jouw Spaans nieuwsaanbod?

In 2009 begonnen Xavi Puig (Barcelona, 41 jaar) en Kike García (Barcelona, 40 jaar) met de satirische website ‘El Mundo Today’. Het allereerste artikel zette al meteen de toon van de nieuwsberichten: “Volgens een peiling heeft 100 procent van de Spanjaarden ooit aan een peiling deelgenomen’.

“In Spanje is er een belangrijke traditie van satirische humor”, vertellen Puig en Garcia. Via de satire geeft een schrijver op humoristische wijze maatschappijkritiek of kritiek op bepaalde personen. Dat gebeurt onder meer via ironie, sarcasme of karikaturale weergaven van de werkelijkheid. 

Ondertussen heeft El Mundo Today 100.000 clicks per dag, 1.5 miljoen volgers op Twitter en 460.000 op Instagram. De website werd zo bekend dat het bij een ongeloofwaardig echt nieuwsbericht niet ongewoon is te zeggen “het lijkt wel El Mundo Today”.

Een populair onderdeel van ‘El Mundo Today’ is haar horoscoop. Die is een parodie op de echte horoscopen, je reinste onzin toch, en toch slaan heel wat mensen meteen naar die pagina om te weten wat hen wordt wijsgemaakt. De horoscoop is zo populair dat er zelfs een boek rond in de maak is.

Volgens Puig en García wil El Mundo Today naast mensen aan het lachen brengen ook het startpunt vormen voor een serieuze discussie. Als het aan hun ligt gaan ze nog jaren door, want het is volgens de makers te danken aan hun persoonlijke plezier dat de website zoveel lezers blijft aantrekken. HIeronder enkele actuele headlines:

La Policía Nacional localizará y abatirá a todos los gallegos que digan “pues aquí se está fresquito” (De Nationale Politie zal alle Galiciërs opsporen en doden die zeggen: “Nou, het is hier koud”)

Los españoles, incapaces de iniciar la revolución porque las botellas de alcohol del supermercado con las que hacer cócteles molotov están en una vitrina con llave (De Spanjaarden die de revolutie niet kunnen starten omdat de flessen alcohol uit de supermarkt waarmee molotovcocktails worden gemaakt in een afgesloten kast staan)

Los agricultores empiezan a regar sus cultivos con vinagre de Módena para ahorrar tiempo al consumidor (Boeren beginnen hun gewassen te irrigeren met Modena-azijn om tijd te besparen voor de consument)

Los responsables de la serie Vikingos buscan un inesperado giro de guion que les permita rodar en Canarias este verano (Degenen die verantwoordelijk zijn voor de Vikingos-serie zijn op zoek naar een onverwachte draai aan het script waarmee ze deze zomer op de Canarische Eilanden kunnen filmen)

fakenews
De Spaanse krant met fake news dat vaak geloofd wordt
Het is tegenwoordig heel lastig om te achterhalen of nieuws echt is of nep ofwel ‘fake news’, behalve als je ‘El Mundo Today’ leest in Spanje.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?