Search
menu
Search

Politie Spanje en Airbnb waarschuwen voor vakantieverhuur oplichting

Politie Spanje en Airbnb waarschuwen voor vakantieverhuur oplichting
Beeld: 123rf

Politie Spanje en Airbnb waarschuwen voor vakantieverhuur oplichting

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse politie is samen met Airbnb een campagne gestart om huurders van vakantiehuizen en appartementen te waarschuwen voor oplichting en fraude. Tijdens het eerste trimester van 2022 heeft de Policía Nacional een stijging gezien in aangiften van vakantieverhuur-oplichting en daarom wil men de bevolking enkele tips geven.

De Nationale Politie werkt samen met Airbnb en Confidence Online om mogelijke oplichting met vakantieverhuur te signaleren en te adviseren hoe deze te vermijden. Het herstel van de verhuur van vakantieaccommodaties is in het eerste kwartaal van 2022 aanzienlijk versneld en steeg zelfs boven het niveau van het pre-Covid jaar 2019 uit.

Maar degenen die niet gewend zijn om een ​​huis of appartement online te reserveren en degenen die niet weten hoe een verhuurplatform werkt kunnen worden beïnvloed door links of valse informatie die hen ertoe brengen een misleidende huur te doen. Daarbij speelt haast ook mee want veel mensen zijn bang om vanwege de enorme populariteit een aanbieding mis te lopen waarbij de kans dat je opgelicht wordt veel groter is.

De Policía Nacional geeft enkele tips waar je op moet letten en die kunnen helpen om oplichting te voorkomen zoals:

Klinkt een aanbod van een woning of appartemente te mooi om waar te zijn dan is er waarschijnlijk iets aan de hand. Pas op voor te goedkope en mooie aanbiedingen.

Huur alleen een vakantiewoning bij een geregistreerde organisatie en niet alleen via telefoon, e-mailadres of Facebook.

Zorg ervoor dat je de identiteit van een verhuurder kunt controleren. Let ook op met het te snel overmaken van geld, vraag om bewijzen etc. Pas op met buitenlandse rekeningnummers, money transfers of betaling in Bitcoins.

Doe nooit zomaar een grote aanbetaling of een volledige betaling van een vakantieaccommodatie omdat frauduleuze vakantie verhuurders dan met je geld kunnen verdwijnen.

Niet alle advertenties zijn te vertrouwen en informatie en foto’s worden soms ergens anders gestolen en gebruikt om iets aan te prijzen terwijl dat niet in bezit is.

Controleer foto’s in onder andere de zoekmachine van Google of deze ergens anders gebruikt worden.

Wees op je hoede bij het klikken op links in e-mails of op platforms als Facebook of Marktplaats. Deze kunnen soms links bevatten naar websites die gerenommeerde bedrijven zoals Airbnb nabootsen.

Omdat de Nationale politie van Spanje samenwerkt met Airbnb wordt er ook bij gemeld dat de reserveringen via dit platform wel veilig zijn. Airbnb heeft veel geld geïnvesteerd om een anti-oplichtingsysteem te ontwikkelen, wat niet wil zeggen dat oplichting altijd nog mogelijk is.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?