skip to Main Content

Het beste souvenir van Spanje is in de verkoop gegaan: de El Gordo kerstloterij

Het beste souvenir van Spanje: El Gordo kerstloterij

Loteria del Estado

MADRID – Goed nieuws voor de Nederlanders en Belgen die op vakantie zijn in Spanje of nog moeten komen deze zomer, het beste souvenir voor jezelf of anderen is in de verkoop gegaan. We hebben het hier over de beroemde kerstloterij “El Gordo” die elk jaar op 22 december georganiseerd wordt en waar miljarden euro’s worden weggegeven aan de gelukkige winnaars.

Bij meer dan 12.000 verkooppunten in heel Spanje en dus ook in de toeristische gebieden zijn 170 miljoen “décimos” van de kerstloten in de verkoop gegaan. Eigenlijk gebeurde dat al op 10 juli met de campagne “¿Qué recuerdo quieres llevarte este verano?” ofwel welk souvenir wil jij meenemen deze zomer.

Naast de miljoenen Spanjaarden die meespelen met de El Gordo loterij rond de feestdagen, zijn er elk jaar ook steeds meer buitenlanders die loten kopen voor Europa’s grootste en rijkste loterij. Met de mogelijkheid om deze loten te kopen op internet is de verkoop aan buitenlanders dan ook makkelijker geworden maar er zijn altijd nog duizenden buitenlanders die liever een papieren lot kopen in Spanje zelf.

Aangezien loten nu al te krijgen zijn is de zomervakantie dan ook een goed moment om een papieren El Gordo lot te kopen bij de lokale lotenverkoper. Dat is natuurlijk altijd leuk om voor jezelf, je familie of vrienden mee te nemen.

Aanschafprijs

De El Gordo tickets worden verkocht in 10 delen, de zogenaamde “décimos”, die elk 20 euro kosten waarbij een volledig ticket dus 200 euro kost. Hoewel de aanschaf van een volledig ticket de inzet verhoogt en de kans op winnen vergroot is de hoge aanschafprijs meestal teveel voor de gemiddelde Spanjaard. Dit houdt in dat vaak vrienden, collega’s en familieleden de neiging hebben om samen een lot te kopen en zo de eventuele winst te verdelen.

Premies

In totaal wordt er 2.380.000.000 miljoen euro (2,38 miljard dus) aan premies verstrekt, dat is ongeveer 70% van de 3.340.000.000 (dus 3,34 miljard) aan verkoopopbrengsten. Dit jaar zijn er 15.304 verschillende geldbedragen die onder 100.000 nummers van elk 170 series verdeeld worden.

De hoofdprijzen per serie zien er als volgt uit:1 hoofdprijs van 4.000.000 euro (400.000 euro per décimo), 1 tweede prijs van 1.250.000 euro, 1 derde prijs van 500.000 euro, 2 vierde prijzen van 200.000 euro, 8 vijfde prijzen van 60.000 euro en 1.794 prijzen van 1.000 euro, ook bekend als de “pedrea”.

En jij? Ga jij meedoen aan de El Gordo kerstloterij? Heb je al een lot gekocht in Spanje of ben je van plan dat te gaan doen?

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken