Minder slangen gevangen op Ibiza en Formentera

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

IBIZA – Tot nu toe zijn er dit jaar veel minder slangen gevangen op de Balearen eilanden. Het gaat dan met name om de eilanden Ibiza waar 35% minder slangen werden gevangen en Formentera waar een daling is van 40% minder slangen. Het totaal aantal gevangen slangen is nu 692. Het gaat daarbij dan alleen om de slangen die door middel van de speciale vallen die gecontroleerd worden door de autoriteiten zijn gevangen.

De laatste jaren hebben Ibiza en Formentera te maken met een plaag van in het wild levende slangen. Het gaat niet om giftige slangen maar wel om steeds meer slangen die op de twee “pitiusas” eilanden voorkomen. Tot nu toe hebben de autoriteiten en specialisten dit jaar 362 slangen gevangen op Ibiza en 330 slangen op Formentera.

Het aantal gevangen slangen is echter hoger aangezien men bij deze berekening alleen rekening houdt met de slangen die in de meer dan 400 slangen vallen van de autoriteiten zijn gevangen en niet met de particulieren die slangen wisten te vangen. De autoriteiten hebben op Ibiza 221 slangen vallen en op Formentera 193 vallen onder controle.

Minder

Gedurende heel 2017 werden er op de eilanden bijna 2.000 slangen gevangen en stond dat aantal op hetzelfde moment dat de cijfers nu bekend worden gemaakt veel hoger. Volgens de specialisten is er een daling van slangen op Ibiza en Formentera omdat het pas later warm is geworden. Daarnaast speelt mee dat de afgelopen jaren er via de officiële vallen meer dan 3.000 slangen werden gevangen en het aantal slangen dus afneemt.

Doden

De slangen worden nadat ze gevangen zijn gedood. Dit gebeurt omdat de slangen anders zijn dan op het vasteland van Spanje en eventueel het leven van die slangen in gevaar kunnen brengen. De slangen op Ibiza en Formentera zijn bijna allemaal op deze eilanden geboren.

Herkomst en soorten

Een groot deel van de slangen is naar de eilanden gekomen via boomstronken zoals van olijfbomen die tegenwoordig veel als decoratie gebruikt worden. De slangensoorten die het meeste te vinden zijn op de eilanden zijn de culebra de escalera ofwel trapslang die tot 1.60 meter lang kan worden en de serpiente de herradura ofwel Hemorrhois hippocrepis, een soort die tot 2 meter lang kan worden. In beide gevallen gaat het om niet giftige slangen die liever vluchten dan aanvallen tenzij ze zich bedreigd voelen en dan behoorlijk van zichzelf af kunnen bijten.

Niet zelf vangen

Men raadt aan de slangen niet te benaderen of zelf proberen de slangen te vangen aangezien ze dan kunnen aanvallen. Mocht je gebeten worden dan zal dat even pijn doen maar er is niets aan de hand want ze zijn niet giftig. De wond dient wel gewassen en schoongemaakt te worden om daarna te desinfecteren. Als je een slang gezien hebt dien je 112 te bellen die dan specialisten en vrijwilligers naar je toe sturen om de slang te vangen.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments

Op de Balearen komen vier soorten slangen voor (Hemorrhois hippocrepis/Horseshoe whip snake,Malpolon monspessulanus/The Montpellier snake, Macroprotodon mauritanicus/False Smooth Snake and Rhinechis scalaris/Ladder snake).Deze zijn allen niet giftig en ongevaarlijk voor de mens,het zijn echter wel exoten voor het eiland en dienen daarom zoveel mogelijk gevangen te worden genomen.
Groot onderzoek hierover kun je op de volgende pagina vinden,https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4390158/

Ray

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.