skip to Main Content
Minder slangen gevangen op Ibiza en Formentera
Diario de Ibiza

Minder slangen gevangen op Ibiza en Formentera

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Minder slangen gevangen op Ibiza en Formentera

Diario de Ibiza

IBIZA – Tot nu toe zijn er dit jaar veel minder slangen gevangen op de Balearen eilanden. Het gaat dan met name om de eilanden Ibiza waar 35% minder slangen werden gevangen en Formentera waar een daling is van 40% minder slangen. Het totaal aantal gevangen slangen is nu 692. Het gaat daarbij dan alleen om de slangen die door middel van de speciale vallen die gecontroleerd worden door de autoriteiten zijn gevangen.

De laatste jaren hebben Ibiza en Formentera te maken met een plaag van in het wild levende slangen. Het gaat niet om giftige slangen maar wel om steeds meer slangen die op de twee “pitiusas” eilanden voorkomen. Tot nu toe hebben de autoriteiten en specialisten dit jaar 362 slangen gevangen op Ibiza en 330 slangen op Formentera.

Het aantal gevangen slangen is echter hoger aangezien men bij deze berekening alleen rekening houdt met de slangen die in de meer dan 400 slangen vallen van de autoriteiten zijn gevangen en niet met de particulieren die slangen wisten te vangen. De autoriteiten hebben op Ibiza 221 slangen vallen en op Formentera 193 vallen onder controle.

Minder

Gedurende heel 2017 werden er op de eilanden bijna 2.000 slangen gevangen en stond dat aantal op hetzelfde moment dat de cijfers nu bekend worden gemaakt veel hoger. Volgens de specialisten is er een daling van slangen op Ibiza en Formentera omdat het pas later warm is geworden. Daarnaast speelt mee dat de afgelopen jaren er via de officiële vallen meer dan 3.000 slangen werden gevangen en het aantal slangen dus afneemt.

Doden

De slangen worden nadat ze gevangen zijn gedood. Dit gebeurt omdat de slangen anders zijn dan op het vasteland van Spanje en eventueel het leven van die slangen in gevaar kunnen brengen. De slangen op Ibiza en Formentera zijn bijna allemaal op deze eilanden geboren.

Herkomst en soorten

Een groot deel van de slangen is naar de eilanden gekomen via boomstronken zoals van olijfbomen die tegenwoordig veel als decoratie gebruikt worden. De slangensoorten die het meeste te vinden zijn op de eilanden zijn de culebra de escalera ofwel trapslang die tot 1.60 meter lang kan worden en de serpiente de herradura ofwel Hemorrhois hippocrepis, een soort die tot 2 meter lang kan worden. In beide gevallen gaat het om niet giftige slangen die liever vluchten dan aanvallen tenzij ze zich bedreigd voelen en dan behoorlijk van zichzelf af kunnen bijten.

Niet zelf vangen

Men raadt aan de slangen niet te benaderen of zelf proberen de slangen te vangen aangezien ze dan kunnen aanvallen. Mocht je gebeten worden dan zal dat even pijn doen maar er is niets aan de hand want ze zijn niet giftig. De wond dient wel gewassen en schoongemaakt te worden om daarna te desinfecteren. Als je een slang gezien hebt dien je 112 te bellen die dan specialisten en vrijwilligers naar je toe sturen om de slang te vangen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Op de Balearen komen vier soorten slangen voor (Hemorrhois hippocrepis/Horseshoe whip snake,Malpolon monspessulanus/The Montpellier snake, Macroprotodon mauritanicus/False Smooth Snake and Rhinechis scalaris/Ladder snake).Deze zijn allen niet giftig en ongevaarlijk voor de mens,het zijn echter wel exoten voor het eiland en dienen daarom zoveel mogelijk gevangen te worden genomen.
    Groot onderzoek hierover kun je op de volgende pagina vinden,https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4390158/

    Ray

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken